Facebook започват да предлагат криптовалутата Libra от началото на 2021г.

Виртуалните валути стават все по-популярни с всяка изминала година, като днес цените на биткойн достигат $10- хил. Дигиталната търговия се разраства с невероятни темпове и много големи акционери започнаха на свой ред да използват и дистрибутират криптовалути. Oгромният бизнес потенциал предизвика и интереса на Facebook.

Преди повече от година Марк Зукърбърг представи официално своята концепция за виртуална валута, която се казва Facebook Libra.

Желанието на компанията да навлезе в тази пазарна ниша предизвика широки обществени дискусии и вниманието на регулаторите. ЕС изразиха съмнения за финансовите рискове от въвеждането на LIbra на свободния европейски пазар.

Влиянието на Facebook и огромния финансов ресурс, с който разполагат също е повод за опасения сред представители на банковия и финансов сектор. От компанията не само отхвърлиха обвиненията, но дори се похвалиха, че са привлекли вниманието на мрежа от водещи партньори.

Юридическият екип на Facebook продължава активно да работи, за да отстрани ограниченията пред свободното предлагане на Libra на световния пазар.

 

 

Последният доклад на анализатори от Financial Times прогнозира, че oфициалния дебют на Facebook Libra може да стане още в първите дни на 2021г. Все пак активните проверки на регулаторите срещу Libra продължават.Оптимистичният срок за компанията е януари, но дори и премиерата да се забави е факт, че Facebook Libra скоро ще получи последните необходими одобрения.

Facebook Libra е проект на дигитална валута, която ще бъде свързана към американския долар и ще позволи разплащания, пазаруване и трансфер на средства от WhatsApp, Instagram и Messenger. Големият въпрос е как Facebook ще гарантира сигурността на преводите с електронната валута с оглед внушителния брой хора, които използват услугите на компанията.