Упражнения с медицинска топка за извайване на тялото

Специфичните упражнения служат за извайване на фигурата, докато класическите обикновено помагат за растеж или отслабване. Упражненията с медицинска топка са от първия тип.

  1. Странично подмятане – Упражнението прилича много на игра на баскетбол. Заставате с рамо към стената и разтваряте крака, като единият е напред, а другият назад.

    След това просто премятате топката между краката си, но без да я оставяте на земята. Правите по 12 повторения от всяка страна в 3 серии.
  2. Клек с подмятане – Пак сте с рамо към стената и сега с лек разкрач краката са ви в една посока ориентирани. Изпъвате ръцете си напред с медицинската топка и гледате гърбът ви да е изправен. Пускате топката и същевременно се опитвате с клек да я догонвате. Вземайки я долу, изправяте се и я удряте в стената, като сменяте постоянно рамото, с което сте към нея. Упражнението е въпрос на техника и в началото ще ви е трудно да свикнете, но не се притеснявайте. 10 повторения в 3 серии биха били достатъчни.
  3. Пасове със стената – Този път сте с лице към стената и сте заели поза за клекове. Подмятате я и когато се връща към вас с улавянето започвате да клякате. Изправяте се и после повтаряте. Упражнението е сравнително лесно и за това 3 серии от по 20 повторения са една добра тренировка.
  4. Български пас – Не се шегувам, че това упражнение се нарича така. Не знам защо, така или иначе. При него качвате единия си крак на пейка, а другият е далеч напред в почти максимален разкрач до толкова, че коляното ви почти да опира стената. Вземате медицинската топка и започвате да си подавате със стената, като гледате да не изгубите баланс. Цялото упражнение е именно за това. Правете по 10 повторения с всеки крак отново в 3 серии.