Упражнения за коремна преса

Не се славя с най-натренираната коремна област, но пък според мнозина напредъкът, който съм отбелязал именно там, е повече от впечатляващ. Аз лично се старя да вярвам най-много на хора, които от нищо са направили нещо, а не такива, които са извървели половината път без капка усилие. Именно по тази причина може да ми се вярва по темата с пресата, защото съм свалил над 15 сантиметра от талията си в рамките на няколко месеца. Искате да знаете как? Продължете нататък и ще видите.

  • Класическа коремна преса с наклон – В началото на всички ни е трудно, когато започваме каквато и да била физическа активност. Коремните преси са едно от най-гадните упражнения, ако сме били мекици години наред. Именно по тази причина винаги трябва да започнем с най-простото упражнение, за да усвоим основите. Следващият път, като отидете в залата, вместо да се лутате 15 минути в търсене на правилните дъмбели, седнете на пейката за коремни преси и направете колкото можете. Днес 3 пъти по 10, утре 3 пъти по 15, в други ден 3 пъти по 20. Така, докато не усетите, че започвате да си губите времето с толкова леко упражнение.
  • Коремна преса с дъмбели – Тук вече вдигаме едно ниво нагоре. Вземете от женския стелаж дъмбели не по-тежки по 2-3 килограма всеки. Седнете си нормално на пейката и ги дръжте пред гърдите си. При самото движение се старайте при вдигане нагоре да удряте във въздуха все едно се боксирате. Първо едната, а после другата ръка. В началото ще е нищо особен, но след 8-9 повторения, ще усетите как цялото ви тяло от ханша нагоре започва да умалява. Това е добър знак, защото вече започвате да се натоварвате истински.
  • Въртелива коремна преса – Трето ниво! Не се шегувам. Тук вече сте няколко крачки напред и е време да започнете да товарите по различен начин коремните си мускули. Подхождате първоначално като за нормална преса, но при половин свивка се завъртате наляво и надясно. За да сте наясно, колко е нужно да се въртите, просто поставяйте двете си рамене последователно пред трупа.
  • Повдигане на краката от френска стена – Не бих казал, че тук говорим за различно ниво. Просто с това упражнение ще акцентирате върху долната част на плочките. Те се славят и като най-трудните за извайване, защото тялото ви е така устроено, че трупа всяка нова мазнина първо там. Препоръчвам в началото да свивате колене, за да ви е по-леко, но с времето се старайте да ги изпъвате и дори да ги изтласквате над нивото на главата. Важно е само да не правите засилка, защото обезсмисляте цялото упражнение.
  • Коремна преса на скрипец – Доста специфично упражнение, което се прави с малко килограми, но е доста ефективно. Закачете на скрипеца въжетата. Хванете ги с двете ръце и ги дръпнете зад врата. След това просто се навеждайте надолу, без да местите ръцете си. Упражнението е трудно и изисква малко по-добра подготовка в предните няколко седмици, преди да преминете към него.
  • Планкинг – Обещал съм, че това упражнение ще влиза в почти всяка тренировка. Изисква се просто да стоите на едно място в продължение на 3 пъти по 30 секунди. Смятате, че е нищо работа? Помислете пак, след като го пробвате. Застанете с лице към земята, все едно ще правите лицеви опори, но с прибрани длани и лакти опрени на земята. Трябва да изглеждате сякаш се молите. Изпъвате добре гърба си и се задържате на пръстите на краката. Това упражнение трябва да трае не повече от 3-4 минути, защото е много важно да почивате толкова, колкото задържате. За начало започнете с 30-секундно задържане, а като пораснете, ще пробвате с минутно. Гарантирам ви, че ще треперите всеки път в оставащите секунди до края на всяка серия.