Japan Display продава фабрика за LCD дисплеи на Sharp за $386 млн. за да плати дълг към Apple

През 2014-2015 г. Japan Display (JDI) беше смятана за основния доставчик на дисплеи за смартфоните на Apple. По това време бяха моделите iPhone 6 и 6 Plus. iPhone използваше само LCD до 2017 г.

, когато iPhone X въведе OLED панелите и при смартфоните на Apple. Това създаде и доста проблеми за JDI, съобщава PhoneArena.

Преди това компанията е взела заем от $1.5 млрд от Apple, за да направи нов LCD завод. С навлизането на iPhone X и използването на OLED панели от Apple, JDI се оказа с нов звод, който обаче работи на 50% от капацитета си. Според данни на Nikkei Asian Review, Japan Display ще продаде завода си на Sharp за сумата от $386 млн. Освен това ще продаде и LCD завод с оборудването на клиент, което ще донесе на компанията още $668 млн. Смята се, че този клиент е Apple, но информацията не е потвърдена.

 

 

Заводът трябваше да бъде продаден още през март тази година., като той не работи от миналата година. Заради пандемията обаче плановете са били отложени. Apple е покрила повечето от разходите за построяването на завода, който работи от края на 2016 г. и правеше по 7 млн. панела за смартфони на месец. Постепенно обаче броят им намаляваше заради навлизането на OLED панелите.

Japan Display ще използва парите, за да плати останалия дълг към Apple. Sharp ще наеме нужното оборудване от Apple, за да може да произвежда LCD панели за по-старите модели на iPhone. Освен това ще използва завода и за производство и тест на следващо поколение дисплеи, вклюително с новата microLED технология.

 

Още от Digitial: