Защо Foxconn твърдят, че дните на Китай като фабрика на света са вече в миналото

Foxconn са най-големият производител на мобилни устройства в света и сглобяват популярните смартфони на редица водещи брандове, сред които и Apple. Тайванският технологичен гигант сега разкри плановете си за интересна промяна в своята стратегия, а именно желанието да раздели веригата си за доставки между САЩ и Китай. 

Oт компанията смятат, че времето на Китай като световна фабрика за производство е свършило и причината за това е търговската война, която се прокламира от американското правителство. Председателят на Hon Hai Precision Industry, Йънг Лий уточни, че постепенно се добавя все по-голям капацитет извън територията на Китай.

 

В момента около 30% от продукцията на Foxconn, която включва джаджи като iPhone, компютрите на Dell и конзолите Nintendo Switch е локализирана извън Китай. Цифрата се е увеличила от 25% пред година, като компанията ще продължи да инвестира за постепенното изместване на продукцията в други райони по цял свят, информира Bloomberg.

 

 

Председателят на Hon Hai Precision Industry сподели още, че новата бизнес стратегия също така е свързана с редуциране на разходите и избягването на високите тарифи. Търговския конфликт принуждава САЩ да увеличават значително митата за произведени устройства в Китай. 

Именно заради това Foxconn изместват все повече производствен капацитет в други държави в Югоизточна Азия. Тайванският производител увери, че при нужда могат да изместят цялата продукция на iPhone в друга страна, за да се избегне ненужно увеличаване на крайната цена.

Преговорите между САЩ и Китай продължават, но въпреки това Foxconn се подготвят за всевъзможни сценарии, които могат да променят ситуацията. Компанията изненада анализаторите с още по-добри приходи през второто тримесечие на годината, които достигат до $778 млн.

Втората половина на 2020г. се очаква да е свързана с още по-добро представяне на Foxconn, заради поръчките на голям брой нови устройства, които тепърва ще дебютират на пазара и са сглобени от компанията.