Google и Qualcomm инвестираха $230 млн. в HMD Global

HMD Global продължават да залагат на Android One, за да популяризират своите смартфони сред потребителите. Съчетанието между бързите софтуерни ъпдейти, чистия Android и достъпната цена са основна причина да искате да имате смартфон на компанията. 

С оглед голямата конкуренция от HMD Global са се фокусирали предимно към устройствата от бюджетния и средния ценови клас. Популярността на Nokia в тази пазарна ниша продължава да бъде източник на стабилни продажби.

Финландският производител има дори още по-амбициозни планове за предстоящите тримесечие. 

Компанията е финализирала първият кръг от „Series A2“ финансиране от стратегически партньори, сред които попадат някои от най-големите имена в индустрията. Оказва се, че HMD Global са набрали инвестиции в размер на $230 млн., като част от капитала е осигурен от Google и Qualcomm. 

Това е само първата фаза от мащабния проект за генериране на инвестиции на HMD Global, като тепърва ще разбираме повече за плановете им в пазара на смартфони. 

 

 

Конкретните финансови параметри, с които Google и Qualcomm се включват в инициативата не са известни на този етап. Самият факт за интереса и инвестирането на средства в HMD Global е гаранция, че бъдещето на бранда Nokia изглежда достатъчно стабилно. 

Официален говорител на компанията потвърди задоволството си от проведената кампания за събиране на инвестиции и потвърди, че в момента HMD Global има пазарна капитализация от $1 млрд., съобщава VentureBeat. Ключов приоритет от плановете им ще имат 5G смартфоните, като се подготвя премиерата на няколко бюджетни устройства с тази функционалност. 

Припомняме ви, че Nokia 8.3 е първият смартфон на Nokia, който е базиран на технологията. При всички положения инвестициите на Google и най-големия производител на процесори за смартфони с Android ще има положително въздействия върху опитите на компанията отново да превърне мобилните устройства на Nokia в хит на пазара.

Важна част от бизнеса на финландския бранд освен смартфоните е и телекомуникационното оборудване, където Nokia се конкурира с Huawei и Ericsson.

 

Oще от Digital: HMD Global ще продължат да разработват смартфони с оптика на ZEISS