Qualcomm искат да получат лиценз за продажба на процесори на Huawei

Huawei се превърнаха в най-голямата жертва на политическия конфликт между САЩ и Китай. Безпрецедентните санкции на американското правителство са сериозен удар срещу компанията. Въпреки това Huawei регистрират впечатляващи продажби на смартфони и се подготвят активно за премиерата на Mate 40 серията. 

Много е вероятно това да бъдат последните смартфони, които използват Kirin процесори.

Причината е последната вълна от забрани срещу Huawei, които влизат в сила от 15 септември. Съобразно новите рестрикции китайския производител няма да може да доставя хардуер и да използва технологиите на своите партньори, както досега. 

Всичко това превръща Huawei Mate 40 в стратегически продукт с огромно значени за компанията. Очаква се Huawei да разполагат с необходимото количество процесори за премиерата и тепърва ще търсят начини да се справят с ограниченията. През последните месеци големи брандове като MediaTek и TSMC бяха инструктирани от САЩ да не работят с Huawei, за да избегнат сериозни санкции от страна на американското правителство.

 

 

На практика Huawei нямат правото да купуват и доставят хардуер от компании базирани в САЩ, но също така да използват американски технологии за производство, които са необходимо за производството на Kirin процесорите. Единствените опции пред Huawei след като не могат да си партнират с TSMC е да се свържат със Samsung или MediaTek. 

От SlashGear сега информират, че Qualcomm искат да се противопоставят на тази възможност. Именно заради това компанията планира да използва цялото си влияние пред правителството на САЩ, за да лобира в полза на Huawei. Американският производител ще опита да убеди администрацията на Доналд Тръмп, че е добра идея да охлабят някои от рестрикциите срещу Huawei. 

Това би позволило на Qualcomm да получат лиценз, с който да продължат да продават процесори на Huawei и респективно да генерират солидни приходи от китайския бранд. В противен случай поръчките ще бъдат отправени към конкурентни производители. Специален акцент в разговорите ще имат процесорите за бъдещите 5G смартфони на Huawei.