Защо Huawei трябва да платят $1.8 млрд. на Qualcomm

Qualcomm обявиха официално финансовите си резултати за второто тримесечие, но също така разкриха и детайли за очакванията си до края на годината. Компанията изрази увереност, че в периода между октомври-декември ще отчетат впечатляващи приходи. 

Това ще се дължи основно на големия брой премиум смартфони, които ще дебютират на пазара тогава и ще използват хардуер на Qualcomm. Въпреки декларирането на по-малко приходи от първоначалните очаквания акцията на компанията се увеличиха с 13%.

 

Другата интересна новина около събитието е свързана с отношенията между Qualcomm и Huawei. Въпреки продължаващите конфликти между САЩ и Китай двете компании са намерили начин да сложат край на споровете си. 

Съгласно договорката им Huawei ще преведат сума в размер на $1.8 млрд. през четвъртото фискално тримесечие на годината, съобщава Reuters. Taзи сума ще покрие досегашни лицензионни такси, които китайския производител дължи на своя партньор. 

Huawei също така получават и правото да продължат да използват технологиите на Qualcomm в своите бъдещи устройства.

 

 

Регламентирането на отношенията с Huawei е важно, тъй като хардуера на Qualcomm ще продължи да намира място в смартфоните на китайския производител, което ще има дългосрочен характер. Премиерата на iPhone 12 и други флагмани на водещите производител с Android допълнително ще стимулират по-високите приходи на компанията през последното тримесечие. 

Всичко това създава предпоставки Qualcomm да регистрират още по-добри финансови показатели в края на годината. Водещ акцент за позициите им ще бъде 5G технологията, която тепърва ще има все по-силно присъствие в ежедневието ни. 

Компанията очаква не само да оправдаят, но и да надвишат значително прогнозираните резултати от анализаторите на Wall Street Journal през последното тримесечие. Дали това ще се случи е нещо, което времето ще покаже.

Премиерата на Qualcomm Snapdragon 875 ще е през декември и този процесор вероятно ще стане част от повечето флагмани с Android, чиято премиера ще видим през 2021г.

 

Oще от Digital: Каква ще е разликата между Huawei Mate 40 и Mate 40 Pro