Рут Колева от Мексико: Липсват ми близките, не знам кога ще се върна в България!

През последните три месеца Рут Колева живее в мексиканското селце Ел Куйо, където коронавирус пандемията я завари и на практика предопредели това, което ще й се случва в периода на социална изолация.

Стряскащо, шокиращо и безкрайно далеч от родината си, джаз певицата все пак успя да преодолее първоначалния шок от драстичната промяна, а това, което й се случва към днешна дата, изглежда все по-вдъхновяващо. Разговорът с нея го потвърждава убедително.

 

– Рут, къде точно в Мексико си в момента? Откога си там, разкажи ни за това приключение?

– В момента съм в Ел Куйо, където попаднах в началото на март.

Трябваше да остана само за няколко дни, но пандемията ме принуди да заживея тук. В последните почти три месеца това малко село на полуостров Юкатан се превърна в мой дом.

Имам време да чета книги, да пиша музика, да се наслаждавам на малките неща в живота, да плувам всеки ден край един прекрасен безлюден плаж, а също и да поработя върху музика с местен музикант, който разполага с много добре оборудвано студио в селото. В общи линии, за мен това приключение се превърна в перфектната карантина. Предполагам, че когато дойде време да си тръгна, всичко и всички тук много ще ми липсват.

– Как минава един твой ден в Ел Куйо?

– Денят ми е пълен с малки задачи и минава като миг. Влязох в необичаен за мен режим – на редовен сън и здравословно хранене. В щата Юкатан е наложен сух режим – от началото на април няма алкохол, но на мен не ми липсва.

Научих се да готвя страхотни местни ястия. Заимствах няколко рецепти от моите нови приятели от Аржентина, които също живеят тук – те са царе на барбекюто и на всичко, сготвено на огън. Вече мога да се похваля с някой и друг нов трик в тази посока.

– Полуостров Юкатан е екзотично място, какво те впечатлява най-много там?

– Определено най-впечатляваща е природата. Преди дни на кея, който е разположен на 100 мера от мястото, където живея, имаше 5-6 огромни бичи акули. Местните казват, че не са се приближавали толкова близо до хора в района от десетилетия. От няколко седмици вечерно време се наблюдава и сияние на планктона в морето, гледката е неописуемо приказна.

През този сезон огромните костенурки снасят на брега и могат да бъдат видени почти всяка вечер на плажа. Юкатан, също така, е и един от най-значимите „центрове“ на орнитологията. Всеки ден на балкона ми има поне 15-20 вида птици – орли, пеликани, колибрита, корморани и много други, чиито имена дори не знам. Ел Куйо е прекрасно място, където можеш да се насладиш на богатствата на Майката природа и да се замислиш как да ги опазиш.

– С какво ти беше най-трудно да свикнеш в Мексико и какво ти доставя най-голямо удоволствие?

– Трудно ми е да работя пълноценно, защото интернет връзката е много слаба и често я няма с часове. Токът също спира, понякога няма обхват на телефоните с дни. Но пък всичко това ми дава чувството, че съм на самотен остров и имам време да размишлявам по един по-дълбок начин. Дойдох тук със синтезатор и свиря повече. Трябва да го правя често, защото наистина ми се отдава.

Най-голямата ми радост е присъствието на една котка, която живее с мен вече втори месец. Не мога да обясня защо се привързах толкова силно към нея, но знам, че е най-странното животно, което съм срещала и е поредно доказателство, че котките са магически създания. Сигурна съм, че ужасно много ще ми липсва.

– Научи ли испански?

– През последния месец започнах да говоря испански, макар че не е лесен език. Преди да дойда тук не изпитвах силен афинитет към него. Винаги съм искала да науча френски.

– На 6-и юни ще зарадваш българските си фенове с концерт от Мексико, който ще се излъчи на живо в онлайн в платформата URBO (urboapp.com) от 21.00 часа. Ще има ли гост музиканти, ще чуем ли нови песни?

– Да, на 6-и юни ще представим импровизиран концерт с Хорхе от Ел Куйо. Ще го направим в неговото студио в селото. Малко ме е яд, че не можем да сме навън, за да покажа част от това прекрасно място, но обещавам, че ще кача снимки много скоро в социалните мрежи.

Подготвили сме испански текст към песента „Близо“ и, ако трябва да съм честна, на мен в този вариант страшно много ми харесва. Също така ще представим акустична версия на новия ми сингъл „Candy Coated“, който излиза след няколко седмици.

– Липсва ли ти България и ще се прибереш ли щом отпуснат мерките, или ще се върнеш в Ню Йорк, където работеше през последните месеци?

– Липсват ми близките и приятелите, но все още не знам кога ще успея да се върна в България. В средата на юни излиза първият сингъл от предстоящия ми албум и трябва отново да бъда в САЩ за ангажименти, свързани с него. Надявам се да успея да се прибера у нас след месец и да мога да направя концерт на морето.

Интервю на Анелия ПОПОВА