Nokia 9.3 PureView ще има 108MP камера, която може да снима видео с 8K резолюциия

След новината, че HMD Global представи два нови бюджетни телефона с клавиатури в лицето на Nokia 125 и Nokia 150, раздвижването около китайско-финландският бранд продължи. В публикация на Nokia Power User открихме първите потенциално достоверни данни за бъдещ флагман смартфон на марката, който ще носи името Nokia 9.3 PureView.

Както подсказва думата в края, става дума за смартфон с фотографска насоченост, който ще продължи линията, наложена от актуалният Nokia 9 PureView, който вече е на малко повече от година.

 

Ще ви припомним, че благодарение на разположението на камерите си върху гърба, той е един от най-разпознаваемите смартфони в момента.

Друг е въпроса, че много фенове са критично настроени към това разположение, защото визуално изглежда като слушалка на душ или цедка на мивка.  

 

 

Факт е обаче, че общо 5-те 12MP камери на ZEISS Optics се справят отлично с редица предизвикателства. Това обаче далеч не е достатъчно на Nokia 9 PureView да се справи с конкуренцията в момента и със своите само 85 точки в класацията на DxoMark (88 за снимки и 80 за видео), той застава чак на 67 позиция, където е с равен брой точки, дори с не толкова фотографският Nokia 7.2.

Със сигурност при новият Nokia 9.3 PureView трябва да има промени и първата се вижда още при разположението на камерите от румъра, който имаме тук. Визуално, разположението на камерите на бъдещия модел, много наподобява това на Nokia 7.2. По предварителна информация, смартфонът ще има 108MP камера и ще може да снима 8K видео при 30 кадъра в секунда.

Това е напълно постижимо, предвид че в основата нах ардуера на смартфона вероятно ще стои процесор Snapdragon 865. Основни акценти във фотографията на Nokia 9.3 PureView ще бъдат нощните снимки и режима Pro. При първия, Nokia ще залагат на по-големите размери на пиксели, които ще улавят повече светлина.

 

 

Както знаем, по този начин се получават достатъчно качествени снимки на места с по-ниска осветеност, без да се увеличава шумът в кадър. Към момента и други производители на смартфони са се насочили към тази binning технология и това е доста успешен ход.

При ръчните Pro настройки, Nokia 9.3 PureView ще разчита на помощта на ZEISS, които са изключително силни в тази част със създаване на фотографски ефекти. Мълвата гласи, че Nokia 9.3 PureView ще бъде представен в края на лятото на тази година, но това са само предположения.

Към момента HMD Global не дава никаква конкретна информация за потенциалният бъдещ фотографски флагман на компанията, който да продължи традицията, започната през 2012 година от нестандартният Nokia 808 PureView.