Смартфоните и безжичните джаджи скоро ще могат да се зареждат през NFC

NFC Forum е името на организацията, която разработва и популяризира технологията Near Field Communication (NFC) в индустрията. Сега разбираме за следващото подобрение, което вече бе одобрено от борда на директорите на NFC Forum. Благодарение на нова спецификация се добавя Wireless Charging Specification (WLc) към настоящата технология.

Интеграцията на тази функционалност ще позволи безжично зареждане на малки джаджи с Интернет на нещата директно от смартфоните.

Самите трансфери на енергия не надхвърлят мощност от 1 ват, като с това подобрения NFC Forum се надяват да улеснят работата на над 2 млрд. устройства, които в момента са базирани на технологията по цял свят.

Всъщност WLC предоставя възможност на една антена в джаджа, която поддържа NFC да управлява едновременно комуникацията и зареждането на батерията. Новото реешение ще предостави по-удобен начин за захранване на IoT джаджи като смарт часовници, фитнес тракери, безжични аудио слушалки, дигитални стилуси и др.

Идеята за въвеждането на WLC е от миналата година, като досега бе нужно време за сертифицирането и валидирането на новата спецификация.

 

На практика това е последната пречка преди навлизането на реални устройства на пазара, които предлагат функцията за безжично зареждане. Важно е да отбележим, че фърмуер ъпдейт няма да осигури съвместимост с WLC. Това означава, че ще се нуждаете от нов хардуер, за да се възползвате от функцията.

Новото подобрение няма за цел да замести популярния Qi стандарт, който се използва от множество устройства на пазара. Вместо това NFC Forum искат да допълнят възможностите на технологията, като се фокусират върху компактните джаджи, които са свързани към интернет, а не към смартфоните.

Все пак WLC няма да изисква допълнителна поставка за зареждане, което е предимство пред Qi. Голямата разлика, обаче е, че новата функция в NFC ще е максимална мощност от 1W, докато при Qi тази стойност е пет пъти по-висока, съобщава TheVerge. 

Водещите производители ще имат достъп до функцията в следващите месеци и вероятно преди края на годината ще видим първите джаджи, които използват WLC.

 

Oще от Digital: Какво представлява технологията обратно безжично зареждане