YouTube въвежда нова услуга за продуктово позициониране във видео клиповете

В условията на домашна изолация, в които живее човечеството към момента, започват да се извършват най-различни промени и нововъведения. Те от една страна имат за цел да са от помощ на човека който вече е много по-социален онлайн, като подобрят във всяко едно естество престоя му в социалните мрежи.
От друга страна е и финансовият момент, в който музикалните изпълнители, актьорите и творците като цяло, вече трябва да правят изпълненията си онлайн, защото скоро вероятно няма да имаме възможността да посещаваме концерти или фитнес зали, поне не и по начина, покойто сме го правили преди появата на COVID-19. 

 

 

Нагледен пример за тази коренна промяна във функциите на социалните медии са са новите видео функции на Facebook, Instagram и WhatsApp.

Част от тях е, че можем онлайн да гледаме концерти, за които се плащат виртуални билети за достъп до събитието. По време на събитието пък зрителите ще могат чрез бърз бутон да правят дарения за благотворителна кауза, която е избрал самия създател на събитието.
Нещо подобно се очаква да се появи и в YouTube, но с малко по-различна функционалност. Става дума за функция, която ще помага за продажбата или получаването на допълнителна информация за продукти които виждаме във видео клиповете в сайта за видео споделяне.
Всъщност тази платформа е едно от основните средства за представяне а различни стоки от инфлуенсърите под формата на продуктово позициониране. Новата функция ще се казва „Products in this Video“ и по думите на Google, буквално ще показва продуктите във видеото, като ги наслагва върху него.
Към момента технологичният гигант не показва графика с разположението на тази нова функция върху плейъра им, но пък дава много нагледно описание за това. 

 

 

Например ако нашата статия „Топ 10 на най-сваляните приложения за Android и iPhone“ беше видео за YouTube, при показването на всяко едно от приложенията, на плейъра ще се появява икона с повече информация за него, която при кликване ще води към мястото от където може да бъде свалена безплатно или платено.
YouTube има и към момента функция, която работи на подобен принцип, но тя е насочена към вътрешното позициониране на свързани клипове.  
Google не съобщават къде може да се направи бетатестинг на новата им услуга, но със сигурност в близко време ще я видим в действие, предвид, че днес тези промени и нововъведения стават много по-бързо от педи, защото пазара го налага.
По всяка вероятност уловка все пак има и YouTube няма да направят това нововъведение като подарък, който само да улеснява инфлуенсърите и компаниите, които имат YouTube канали, да продават по-лесно продуктите си. 
По един или друг начин YouTube със сигурност ще печели от услугата си. Как точно, за момента не е ясно. Дали тя ще бъде част от платен пакет или YouTube ще прилага реклами към всеки клик, предстои да разберем.