Конкуренцията между Qualcomm и MediaTek ще направи 5G смартфоните по-евтини

Qualcomm и MediaTek продължават да бъдат два от най-влиятелните производители на мобилни процесори в световен мащаб.

Съществената разлика между тях и водещи брандове като Huawei и Samsung е, че не разработват собствени смартфони, а единствено хардуера, който необходим за тяхната работа.

Двете компании вече представиха първите си чипове с 5G технологията и се надяват тези предложения да се превърнат в сериозен източник на приходи до края на 2020г.

Предварителните планове на Qualcomm и MediaTek, обаче също ще бъдат  дългосрочно засегнати от световната пандемия с коронавирус.

Специфичната ситуация около кризата с COVID-19 вече засегна много други компании от IT сектора. Тези процеси доведоха до рекордно ниско търсене в редица технологични сегменти сегменти и се отразиха доста негативно на производителите на хардуер.

Анализаторите очакват до края на тримесечието Qualcomm и MediaTek да се изправят в доста сериозна конкуренция в доставките на процесори за 5G смартфони, за да поемат колкото се може по-голям брой от ограничените поръчки, които се очакват за периода, съобщава ITHome.

 

 

Задълбочаването на конкуренцията между Qualcomm и MediaTek е добра новина за потребителите, тъй като ще доведе до по-изгодни цени. Доставките на процесори се очаква да продължат да бъдат под обичайните си нива през настоящото тримесечие.

Китайските производители вероятно ще бъдат най-активни в поръчките и няма да е изненадващо, ако договорят по-добри усилия от Qualcomm и MediaTek.

Това би ускорило премиерата на 5G смартфони, които са достъпни в средния и дори в бюджетния клас. Oсвен всички останали фактори второто тримесечие на годината е период на традиционно слаба активност от потребителите.

Все по-сериозният натиск върху двете компании ще се превърне в предпоставка за ожесточена конкуренция между Qualcomm и MediaTek, която вероятно ще продължи и след лятото.

Докато не се възстанояват нормалните нива на доставки ще се наложи двете компании да приемат по-ниски ценови параметри, за да примат повече поръчки.

Анализаторите смятат, че ситуацията вероятно ще бъде идентична и през третото тримесчие на 2020г. Въпреки това стабилизирането на пазара през есента заради премиерата на много интересни устройства ще позволи на Qualcomm и MediaTek да възстановят позициите си.