Високо темпо за по-качествено изгаряне на мазнини

Съществен помощник в топенето на телесни мазнини е ускореното трениране. Имайте в предвид, че това не значи да приключвате с тренировката за 20-30 минути, а по-скоро да стресирате мускулите си, като забързано правите повторенията си.

Това, което имам в предвид, е да ползвате по-малки тежести, но за сметка на това да увеличавате повторенията, като скъсявате времето за това. Да речем, че до сега сте правили по 12 повторения в 3 серии бицепс с дъмбели от по 12.

5 кг. Сега трябва да започнете да правите по 15-16 повторения в 4 серии с 10 кг., но за двойно по-кратко време.

Какво се случва с мускулатурата ви?

  • Стресирате организма, който е принуден да изразходва повече енергия, за да насити с кръв и хранителни вещества зоната, която бива натоварвана в момента.
  • Повишавате издръжливостта на мускулите си, като с времето ще започнат да придобиват по-голяма еластичност, благодарение на увеличената скорост.
  • Стимулирате изгарянето на калории на принципа на бягането. Човек там изгаря едно количество калории, ако ходи в бавно темпо в продължение на 10км, но изгаря съвсем друго количество енергиен запас, ако превключи на по-висока предавка и вместо за 2 часа, измине разстоянието за 40 минути.

Имайте в предвид, че тялото ни не е съвършено и при високоскоростните тренировки неизбежно ще изгаряте и част от натрупаната мускулна маса. Просто сме устроени по такъв начин, че муските съдържат много по-солиден енергиен запас, отколкото мазнините и първоначално организмът ни решава да почерпи гориво от тях. Хубавото е, че той бързо сменя източника си и се прехвърля в запасените ресурси.

Препоръчвам високото темпо само за хора, които целят да свалят килограми, но не и за такива, които тепърва започват да се занимават със спорт. Важно е да имате някакви основни познания, преди да предприемете такъв вид стресова тренировка.