Най-добрите приложения, с които можем да контролираме с кои сървъри се свързват устройствата ни

Little Snitch е популярно приложение за Mac, което открива изходящите връзки и ви позволява да настроите правила за блокирането им.

Веднъж инсталиран, Little Snitch следи вашия интернет трафик и всеки път, когато открие изходяща връзка, например Adobe Reader се опитва да влезе в интернет, изскача прозорец и ви пита дали искате да разрешите връзката или предпочитате да създадете някакви правила. Например да позволите на Adobe Reader да има достъп до Интернет, но не и да сайта adobe.com.

Little Snitch е едно от най-добрите приложения за следене на интернет връзките на вашия Mac, но за съжаление не е евтино.

Цената започва от $40.

Ако търсите по-евтини или безплатни алтернативи на Little Snitch, разгледайте предложенията на Tech Wiser.

За Mac

1. Murus Lite

Защитната стена на Mac се предлага с една от най-добрите функции, налични в мрежовите защитни стени, наречена PF (пакетен филтър). Въпреки това, за някои потребители тя е малко сложна за използване. Tук се намесва Murus.

Murus предлага функцията PF на защитната стена в интуитивен интерфейс, който ви позволява да дефинирате свой собствен набор от правила и да контролирате мрежовите разрешения на вашия Мac.

Какво го отличава от съществуващата вградена защитна стена? Обичайните защитни стени като PF на Mac, ограничават и наблюдават входящия и изходящия мрежов трафик въз основа на атрибути като IP адрес, портове, протоколи и т.н., като ограничават самите мрежови функции. Tова засяга всички приложения.

Murus, от друга страна, използва функцията PF за преобразуване на мрежовата защитна стена за конкретно приложение, където можете да разрешите или ограничите движението на пакети данни за всяко приложение поотделно, което дори помага за ограничаване на разпространението на вируси, зловреден софтуер или изтичане на данни чрез приложенията ви.

Murus се предлага в три версии: Murus Lite (безплатно), Murus Basic ($10) и Murus Pro ($17).

2. Radio silence

Radio Silence е друго приложение за контрол на специфичните функции на защитната стена на приложението ви. То има един от най-простите интерфейси и върши чудесна работа. Софтуерът, който се опитва да се свърже с отдалечен сървър извън контрола на потребителя, се блокира незабавно. Защитната стена вижда само входящия трафик, а Radio Silence търси и изходящ трафик.

Radio silence работи във фонов режим, без активни табове, показване на икони или изскачащи прозорци. След като блокирате приложение с Radio Silence, то остава блокирано, няма да виждате известия или изскачащи прозорци.

Radio Silence струва около $ 9 и се предлага с тестово изпитание от 30 дни.

3. Private Eye

Private Eye е приложение за наблюдение на мрежата в реално време, което позволява наблюдение на вашите живи връзки, създадени от дадено приложение. Приложението също така показва наличието на онлайн сървър, на който се предава такава информация. Получавате достатъчно информация, за да знаете кога дадено приложение се свързва със сървър без ваше разрешение.

Private Eye е безплатно приложение.

За Windows

1. Glasswire

GlassWire е доста просто приложение, което ви позволява да наблюдавате промените в системата като микрофон, уеб камера или приложения, като цяло.

То също така се предлага с функция за защитна стена като Little Snitch, но не е толкова мощно. GlassWire позволява или блокира всички връзки, които едно приложение опитва да инициира. Няма възможност да се правят специфични правила за дадено приложение в Glasswire.

 

 

Glasswire има безплатна и платена версия. Безплатната версия на Glasswire ви показва коя програма е свързана към кой IP адрес. Платената версия на Glasswire има функция „Търси връзка“, която дава изскачащ прозорец, когато приложение се опита да осъществи връзка.

2. Net Limiter

Веднъж инсталирано, приложението ви показва списък с всички приложения, които осъществяват връзки към интернет, заедно с настоящата им скорост на изтегляне и качване. Можете да блокирате мрежовото свързване на отделни програми или дори да ограничите честотната лента.

 

 

Net Limiter е платено приложение, което струва $ 29, но има пробен период от 30 дни.

 

Вижте хакер публикува паролите на 515 000 сървъра, рутера и джаджи с Интернет на нещата