Qualcomm отговори на обвиненията на MediaTek, че манипулират бенчмарк резултатите на процесорите си

МеdiaTek се озоваха в центъра на неочакван конфликт през последните дни. Ситуацията ескалира след доклад на AnandTech, който уличава компанията в нелоялни практики. Според данните процесорите на MediaTek идентифицират определени показатели в бенчмарк тестовете и активират „Sport Mode“ режим.

По този начин се отчитат много по-високи резултати от ежедневната препоръчителна употреба, което е за сметка на живота на батерията.

Това е постигнато с прилагането на т.нар. „Whitelisting“ техники. Всичко това накара MediaTek да публикуват официално становище.

В своята позиция компанията защитава действията си с уточнението, че това са „обичайни практики“ за индустрията. 

MediaTek подкрепиха твърдението си с обвинението, че най-голеият им конкурент в пазара на мобилни процесори за смартфони също прилага същите методи в бенчмарк приложения. Това е Qualcomm. В крайна сметка компанията също публикува изявление, в което опровергава твърденията, че процесорите им оперират в специални режими, за да манипулират резултатите от бенчмарк тестове.

Meтодите за Whitelisting използват имената на приложенията. за да увеличават производителността, което води до нереалистично представянети и се счита за измама. 

 

 

Qualcomm се съгласяват, че подобни методи са нелегитимни, тъй като променят дефиницията за изпълнение на бенмарк тестове. Реалната им цел всъщност е да се определи потребитеслкото изживяване при ежедневна употреба. Компанията възприема тази идея като ценност, която следва и не залага на „Whitelist“ техники за увеличаване на производителността на процесорите Snapdragon.

По този начин Qualcomm публично отхвърлиха обвиненията срещу тях отпрвени от MediaTek. 

Тайванският производител също така обърна внимание на факта, че представителите на Helio G и Dimensity 1000 сериите процесори за едни от най-бързите чипове в индустрията и не се нуждаят от допълнително методи за фалшифициране на резултатите.

Със сигурност този конфликт ще продължи и в следващите дни, тъй като MediaTek и Qualcomm едва ли ще се ограничат само до тези изказвания по темата. Другите големи производители на процесори за смартфони са Samsung и Huawei, които засега не са обект на подобни обвинения. 

Всъщност това не е първият път, в който големи производители на хардуер са обект на критики, че опитват да манипулират резултатите на своите продукти.