Смартфоните с Android ще получават ъпдейти за следенето на COVID-19 директно от Google Play

Google вече предоставят детайлна информация за дистрибуцията на коронавируса по цял свят в своята търсачка. Компанията също така се бори за наличието на фалшиви данни и приложения, които спекулират със световната пандемия.

Teхнологичният гигант предостави финансова помощ и подкани служителите си  да се включат в различни благотворителни инициативи. Вече ви съобщихме какви ще са ползите от новата технология на Google и Apple, която има за цел да забави разпространението на COVID-19.

Този общ проект все още е в начална фаза и ще обхване Android и iOS, но вече знаем интересни детайли за плановете на компаниите.

Припомняме ви, че Google и Apple работят над система, която ще използва Bluetooth сигнали от смартфоните, за да информира потребителите дали са имали близък контакт с човек, който е дал положителна проба за коронавирус. 

Софтуерните инженери на двете компании работят за интеграция към двете най-популярни мобилни платформи, както и поддръжка за приложенията на здравните власти и институции. Реалните ъпдейти до смартфоните на потребителите ще стартират през следващия месец.

Сега разбираме, че Google планират да използват Google Play Services, за да предоставят необходимите актуализации. 

 

 

По този начин компанията иска да се справи с фрагментацията на Android, която забавя ъдейтите заради необходимото време за тестване от производителите и мобилните оператори. Именно заради това Google Play Services ще има важна роля в съвместния проект, тъй като ще позволи на Google да преодолеят това ограничения.

Самите актуализации ще изискват поне Android 6.0 Marshmallow или по-висока версия на платформата. Това означава, че почти всички устройства на пазара ще могат да се възползват от тази идея на Google и Apple, съобщава TheVerge.

Производителите, които не използват Google Play Services също ще имат достъп до ъпдейтите. 

В този случай ще бъде въпрос на тяхно решение дали да ги разпространяват до самите потребители. Желанието на Apple и Google заедно да се включат в борбата срещу COVID-19 oпределено е доста интересна инициатива.

Първата фаза, която започва в следващите няколко седмици ще е свързана с разпространението на API, който да осигури необходимата съвместимост между устройствата с Android и iOS.

 

Oще от Digital: Защо Bluetooth приложенията не са ефективни в откриването на COVID-19