Защо шофьорите в Япония прикриват колелата с дъски при паркиране

Тези наши читатели, които са посещавали страните от Източна Азия, вероятно са обърнали внимание на това, че в някои градове водачите масово прикриват колелата на своите автомобили с някакъв вид дъски.

Най-често това може да се види в Япония и Китай. Съвсем очевидно е, че тази практика се е появила поради някаква определена причина.  

Шперплат, вратички, части от маси и табуретки, какво ли не използват азиатските шофьори, за да го поставят до колелата на своите автомобили по време на паркиране.

Изглежда много странно.

Всъщност тези действия имат много конкретна причина. Редица сънародници вероятно вече са предположили, че всичко това е някаква хитрост за защита от полиция или „паяци“. Това, обаче, не е така.

Дъсчиците до колелата са необходими, за да предпазят автомобила от действията на кучетата. Работата е там, че в азиатските страни има много кучета. Предимно става въпрос за бездомни животни, чийто брой в някои градове може да ужаси хората от Европа. Сега нека си припомним какво прави всяко куче? Точно така – маркира територията.

За маркиране на територията кучетата използват обекти, стърчащи от земята: дървета, камъни, стълбове, … колела на автомобили. Животните непрекъснато се конкурират за територия и се опитват да „прекъснат отметките“ на другите със свои собствени.

Вероятно не е нужно да се напомня как точно мъжкото куче маркира своя район? А сега обърнете внимание на друг важен момент, а именно времето.

В много градове в Източна Азия е доста горещо. При средна температура от 20-30 градуса по Целзий екскрементите на живите същества (включително кучетата) започват да излъчват нетърпима миризма. По този начин, ако колелото на автомобила е маркирано от например три кучета, след няколко часа от колата ще се усеща такъв „аромат“, че на човек ще му бъде трудно да се намира наблизо, даже и в салона.

Ето защо шофьорите, оставяйки автомобилите на паркинга, покриват колелата с дъски, за да осигурят поне някаква защита. 

Харесайте  и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!