Най-добрите безплатни Android приложения за конвертиране на JPEG в Word формат

Сканирането на документи все още е задача, която изскача на всеки човек. В повечето случаи тя се заобикаля чрез камерата на смартфона, но резултатите не винаги са достатъчно добри.

Затова е нужно специално приложение, което разполага с нужните функции и качества. Techowns предлага няколко от най-добрите прилжоения за сканиране на документи и конвертираме JPEG в Word формат за Android.

За тези които не познават какво е OCR? Optical character recognition (OCR) представлява софтуер за оптично разпознаване на символи, който може да конвертира JPEG файл в Word текст. OCR софтуерът анализира документа и го сравнява с шрифтовете, съхранени в неговата база данни или чрез отбелязване на характеристики, характерни за символите.

 

CamScanner

Едно от най-популярните приложения за тази цел. То може да сканира, запазва и синхронизира документи, както и да се споделят и обработват от няколко потребителя. То може да сканира бележки, фактури, сметки, визитки, чертежи на дъска, сертификати и т.н. Има и автоматично изрязване на ненужните зони около документа и др. В платената версия се предлагат още функции като добавяне на воден знак, анотации, тагове и др.

 

 

Adobe Scan

Това е безплатно приложение с вградена функция за OCR, т.е. за разпознаване на текста. Може да разпознава дори ръкописен текст на английски и няколко други езика. Също така може да се използва са сканиране на бележки, сметки, снимки и др. Превръща документите в PDF. Приложението автоматично обработва и оптимизира сканираните документи, за да спести време.

 

 

Genius Scan

Това приложение автоматично ще сканира всеки документ, който е пред камерата. То разпознава хартията, автоматично я изрязва и обработва, за да се получат най-добри резултати. Разпознава и типа документи, поправя проблеми, сенки и дори сканиране на документи от по няколко страници. Сканираните файлове могат да се заключват за огрничен достъп, да се споделят и др. Има и опция за разпознаване на текст, създаване на PDF и др.

 

 

Microsoft Office Lens

Приложението на Microsoft поддържа сканиране и качване на най-различни видове документи. Освен това може да ги преконвертира в PDF, Word, PowerPoint. Също така може директно да ги запаметява в OneDrive, OneNote или в устройството. Приложението може да се използва и за сканиране на чертежи и рисунки на дъски и др.

 

 

Scanbot

Едно от най-популярните сканиращи приложения. То може да добавя филтри, да оптимизира цветовете и да преконвертира файловете в PDF. Може да се сканират и документи от по няколко страници, които да се оформят в един файл. Поддържа и разчитане на QR кодове. Може да се споделят файлове и с Dropbox, Google Drive, WebAV, Evernote и др.

 

 

Clear Scan

Това приложение залага на високата резолюция и качество. Може да сканира всякакви бележки, сметки и дори списания, книги и учебници. Автоматично идентифицира краищата на листа и поправя перспективата на сканиране. Има и една от най-бързите системи за сканиране и обработка на документите. Готовите файлове могат да се изпратят до облачни услуги, както и да се изпратят директно по имейл.

 

 

Abbyy FineScanner

Този скенер използва изкуствен интелект, за да разпознава принтирани, но и ръкописни документи. Поддържа 193 различни езика, като може да извлича текст до TXT формат без интернет връзка. Приложението разполага и с вграден редактор за сканираните документи. Може да се добавят и тагове към тях за по-лесно търсене.

 

 

Fast Scanner

Удобно приложение за бързо сканиране на документи с множество страници. Поддържа и сканиране на различни типове документи, чертежи и др. Има опция за експорт на данните в PDF. Поддържа и добавяне или премахване на страници към документи. Разбира се и тук е на линия възможността за споделяне на файловете с облачни услуги, Evernote и др.

 

 

Google Drive

Да, дори и Google Drive има вградена функция за сканиране. Трява да се натисне буонът с иконка и да се избере нов проект > Scan. Приложението автоматично ще започне да сканира хартиените документи пред обектива на камерата на телефона. Недостатък е, че работи само с принтирани документи и не разпознава ръкопис.