Защо сапунът е по-добър срещу COVID-19 в сравнение с дезинфектант за ръце

Пандемията с COVID-19 е в разгара си и Световната Здравна Организация ни съветва да бъдем колкото се може по-внимателни. Особено по отношение на личната си хигиена, която включва често и правилно миене на ръцете, ограничен контакт с очи и уста. Съветът е това да се прави задължително, когато сте  извън дома си, а когато внасяте в него нещо отвън е силно желателно да го почистите, защото шансът вируса да е върху него е доста голям. Да речем кутия цигари е сред най-рисковите продукти, които задължително трябва да дезинфекцирате, когато си купите.

Имайте предвид, че минимум двадесет пъти ще докосне устата си, след като сте докоснали кутията, по която е възможно да има COVID-19 микроби.

 

По отношение на чистите ви ръце, най-честите варианти са два – измиване със сапун или третиране с дезинфектант. Оказва се обаче, че вторият вариант, който повечето хора смятат за по-надежден, не е такъв. В публикация на Bgr, експерта по инфекциозни болести, а сега и по COVID-19 д-р Грегори Полша, който е директор на изследователската група за ваксини в клиниката Майо съобщава, защо най-обикновеният сапун е по-ефективно оръжие за борба със смъртоносният вирус. Използвайки дезинфектант за ръце, повечето хора слагат от него върху дланите си съвсем малко количество, което се оказва, че не е достатъчно, че да стигне навсякъде. Особено в горната и във вътрешната част между пръстите. Да не говорим, че и честата употреба на дезинфектанти изсушава значително кожата и разгражда защитният ѝ слой. Тук важен съвет е, ако използвате дезинфектанти, поне два пъти дневно ги третирайте и с подхранващ крем, който да не позволи изсушаването на кожата ви. Ако използвате дезинфектант, съветът на специалистите е, той да бъде с минимум 60% съдържание на алкохол и за едно почистване на ръце да използвате гел с големина на две стотинки, а не просто една малка капчица.

 

 

Доктор Полша споделя, че в структурата на човешката ръка има има масла върху които се задържат вирусите, които имат електростатичен заряд в себе си. Това е и причината да не падат докато се движим, а да стоят статично върху ръцете ни. Когато измием ръцете си със сапун, той има вещества, които намаляват статичното напрежение от повърхността и така измивайки по правилният начин ръцете си, задължително отмиваме вируса. Това обяснява и защо хирурзите измиват щателно ръцете си със сапун преди всяка операция, а не просто ги намазват с дезинфектант. Задължително обаче ще наблегнем на „щателно“, защото за едно качествено измиване на ръцете са нужни около 20 секунди. В това време трябва активно да го търкате една в друга с достатъчно количество сапун, като трябва да обърнете внимание на пространството между пръстите си и на ноктите, където вирусът може да се задържи. Специалисти също съветват да поддържаме стриктно къс маникюр.