Nike започват да произвеждат защитни маски срещу COVID-19 с материали от маратонки Air

Както вече знаете благодарение на множество статии, които сме публикували в Digital.bg – целият свят е впрегнал сили, за да бъде в помощ в борбата с пандемията с COVID-19. Под различна форма, своя принос дават почти всички големи компании. Било то с финансова подкрепа под формата на дарения или с директно производство на продукти от първа необходимост.

Най-често произвеждани са предпазни маски, облекла и шлемове, дезинфектанти и респиратори. 

 

По примера на Lamborghini, които превърнаха завода си в работилница за предпазни маски и на  Джорджо Армани, който започна да шие специални облекла за медицинските работници, гигантът производител на спортно облекло и аксесоари Nike, също се включи в инициативата за подпомагане на медицинските лица, които се борят на първа линия със заразата. След като на 24 Март, изпълнителният директор на компанията John Donahoe (Джон Донахю ) заяви, че в момента при тях се разработва продукт за превантивна борба с COVID-19, днес Nike започна да произвежда в заводите си въпросните специални защитни протектори за лице. В се използват материали от техните топ модели от серията Air, включително и камерите от подметките, които са запазена марка на бранда. В шлемовете са използвани още части от връзките на маратонките, а горната част е направена от подложките на кецовете.

 

 

Зад дизайна и ефективността на концепцията стоят учените от Орегонския здравен и научен университет. Изпълнението пък е изцяло дело на заводите на Nike Air Manufacturing Innovation в същия американски град. Ще припомним, че в момента именно САЩ е с най-много заразени с COVID-19. Към момента на публикуването на тази статия, в сайта на Световната Здравна Организация те са 363 321.

 

 

Екипът създал и тествал проекта споделя в публикация за медиите „Целта беше не само да направим високо функционален щит, но в същото време, той да бъде и такъв, че да позволява опростен и бърз модел на производство“. Освен своя щит, Nike разработва и  специален модел лещи за него, които са направени от материал, подобен на този който са взели от Air серията за щитовете за лице. В интервю за Business Insider, ръководството на Nike споделя, че всичко произведено от тях ще отива безвъзмездно за здравните работници от Орегон, щата от който родом идва компанията. След попълване на локалните нужди няма да спре производствата, а ще продължи да снабдява с предпазни средства и останалите медици в САЩ.