Как COVID-19 и 5G влияят на смартфон индустрията

Пандемията от коронавирус засегна тежко световната икономика и в края на първата половина от годината можем да направим някои изводи за бъдещето. По статистика в Испания има над 500 000 уволнени служители, а в САЩ отчитат вече 15% безработица. Междувременно в целия този хаос мобилната индустрия се опитва усилено да продава продуктите си, но със сигурност задачата не е толкова лесна.

 

 

Наличността на продуктите

На първо място, в момента почти никъде няма налични смартфони.

Повечето фабрики са затворени вече повече от два месеца. В Индия всички насрочени премиери на нови смартфони бяха отменени, а всички магазини са затворени. Причина за това, естествено, е пандемията от COVID-19. Всички смартфони, които направиха своя дебют в началото на март, вече са почти изчерпани от наличност. Точно поради тази причина Apple решиха да отменят представянето на новият си iPhone 9. В Китай за щастие производителите започват да се завръщат към нормалния си работен процес. Все още обаче нямаме информация какво се случва с производството във Виетнам (Samsung,Google), Тайван (Apple), Индия (Xiaomi,Apple,Samsung) и тн. Foxconn, който разполага с най-голяма и модерна производствена линия, към този момент е на 80% от възможностите си.

 

С тези темпове на производство едва ли ни очакват добри резултати в бранша. Дали е възможно за първи път в мобилната индустрия да станем свидетели на празни рафтове по магазините заради COVID-19 само времето ще покаже.

 

 

Пазарната несигурност поради COVID-19

Според статистически данни февруари със сигурност е най-лошият месец в исторята на продажби на мобилни устройства. Глобания пазар отчита с 40% спад. Гражданите от своя страна са поставили приоритеите си. Те се опитват да спестят пари. Някои от тях са загубили работата си и така се опитват да се измъкнат от кризата, други го правят, защото са несигурни в бъдещето. Продажбите на мобилни телефони са жизненоважни за индустрията. По всяка вероятност продажбите извършение през последните месеци са направени от необходимост, било то чрез някаква субсидия от компании или доставчици, не толковва от крайни потребители. Ще имат ли хората пари, за да си закупят нов смартфон след един, два или три месеца? Ще наблюдаваме китайския пазар, който първи ще излезе от пандемията и ще видим тенденциите на потребителите с по-голям интерес от всякога.

 

 

5G смартфоните

В тези трудни времена, дължащи се на пандемията от коронавирус, имаше голямо преминаване от 4G на 5G технология. Мобилните телефони с подръжка на 5G, в допълнение към огромния скок в скоростта на обмен на данни, носят и някои проблеми, каквито може би не сте знаели до сега.

 

Първото нещо е теглото им. Консумацията на електроенергия е по-висока. Устройствата , които подържат 5G мрежи са оборудвани с по-големи батерии (от 1000 до 15000 mAh повече) и на практика това означва, че теглото им става по-голямо.

 

Второ, те имат допълнителен брой антени – от четири в предишното поколение до 10 в повечето нови 5G устройства. Наред с малкия период от време за правене на заключения относто здравето и въздействието върху околната среда, се появи и слух за нашата безопасност. Ето защо някои телекоми имат проблеми с прилагането на своите мрежи от следващо поколение. Защо да вземете 5G телефон, ако нямате 5G мрежа? Ако си купим такъв, безопасно ли е за нас?

 

Също така, 5G процесорите са много по-скъпи от Snapdragon 865 – в някои случаи със 100 до 300 евро. Разбира се, винаги ще има хора, които ще искат да се сдобият с 5G телефон, въпреки завишената им цена. Също така вариант е и 5G устройство на поносима цена, но със среден клас процесор и не толкова фунционална камера.

 

Както разразилата се пандемия, така и 5G преходът вече има безпрецедентно  влияние върху индустрията на мобилни телефони. Дали компаниите ще произвеждат по-малко смартфони през първата половина на годината или ще свалят цените масово с по 5-10%, предстои да разберем.