Qualcomm и Google обещават редовни ъпдейти на графичните драйвъри в смартфоните с Android

Qualcomm представиха официално процесора Snapdragon 865 в края на миналата година. Това е архитектурата, която ще захранва почти всички най-добри устройства с Android, които ще видим през 2020г. Новият процесор от висок клас на компанията е произведен със 7-нанометрова EUV технология и предлага широк набор от геймърски функции. Поддръжката за дисплеи с честота за опресняване на кадрите от 144Hz и камера модули с 200MP резолюция са другите големи предимства на Qualcomm Snapdragon 865.

 

Само преди няколко месеца разбрахме още, че Qualcomm ще ни позволи да ъпдейтваме графичните драйвери на смартфоните от Google Play. Това e много по-ефективна алтернатива на сегашната система, която затруднява значително процеса и изисква твърде много време. Разпространението на ъпдейти за графичните процесори директно през Google Play е интересна концепция, която ще предостави и още повече възможности на самите разработчици на мобилни игри за устройствата с Android, съобщава SamMobile.

 

 

Предоставянето на ъпдейти по този начин е инициатива, която е подкрепена и от Google. Сега разбираме, че компанията вече е готова с Android GPU Inspector – инструмент създаден да ускори реализирането на идеята. Основната цел на Android GPU Inspector е да функционира като унифицирано решение за профилиране и дебъгване на графичните настройки за смартфони с Android. Функцията ще е достъпна само за устройства, които имат графични процесори Qualcomm Adreno и ARM Mali GPU.

 

Първоначалните тестове на Qualcomm показват, че реалните ползи за потребителите могат да бъдат до 40% по-висока производителност при по-ниска консумация на енергия. Eдни от първите устройства, които ще се възползват от идеята за получаване на графични драйвъри през Google Play са моделите от Samsung Galaxy серията. Компанията дори обещава, че и устройствата с Exynos процесори също ще могат да се възползват от технологиите на Samsung и Qualcomm.

 

Oще от Digital: 6 неща, които ще могат бъдещите смартфони с Android