Защо всчики трябвa да носим защитни маски срещу коронавирус

Носенето на защитна маска е една от най-важните стъпки, за да се предпази от разпространяващия се коронавирус. Властите в страната ни вече въведоха изискването да използваме този метод за защита на обществени места и в закрити пространства. Дори и да не харесвате идеята да се придвижвате с маска можете да сте сигурни, че това ще увеличи шансовете ви да не заразите с COVID-19. Поддържането на прилична дистанция от околните хора е другият важен фактор, който може да ви предпази, когато сте на публично пространство.

 

България е една от малкото страни, която въведе като задължително изискване носенето на защитни маски срещу COVID-19. Това е само част от мащабния план на правителството да ограничи разпространението на заразата в страната. Различни изследвания на учените показват, че ако стоим твърде близо до човек, който е заразен с COVID-19 е възможно вируса да попадне в нашето тяло. Причината е, че докато говорим във въздуха около нас се отделят невидими частици, които са с големина от микрометри, съобщава BGR.

 

 

Тези частици са твърде малки, за да бъдат видими от човешкото око и не падат на земята веднага след кихане или кашляне. Вместо това се разпространяват свободно във въздуха, което представлява голяма заплаха за нас потребителите. На този етап не е изчислено количеството микрочастици, които трябва да попаднат в тялото, за да се заразим с коронавируса. Идеята е да ограничите максимално тези случаи, като не срещате никакви хора или поддържате достатъчна дистанция от тях по време на разговор.

 

Всеки път, когато излизате до магазина или на друго публично място носете защитна маска, за да предотвратите възможността подобни частици да достигнат до вас. Неслучайно доста медицински лица се заразяват с коронавирус докато лекуват пациенти, заради твърде близкия и постоянен достъп до тях. Колективната отговорност и стриктното спазване на мерките наложени от властите са ключа, който ще определи как ще излезем от кризата в COVID-19 след края на световната пандемия.

 

Още от DIgital: Как да си направим медицинска маска против Коронавирус почти безплатно