Каква е разликата между 3G, 4G и 5G

Въпросът за разликата между 3G, 4G и 5G мрежите изглежда интересува много от нашите читатели, затова решихме да посветим тази публикация именно на него. Броят на потребителите със смартфони в света непрекъснато нараства, именно и това е основната причина мобилните мрежи да се адаптират и усъвършенстват, за да се справят с повече потребители и огромните количества  данни, за да останат клиентите максимално доволни.

 

Полезно: Учени потвърдиха, че 5G технологията е безопасна за потребителите

 

Всеки технологичен скок в мрежовата производителност се нарича ново поколение. Примерно 5G е пето поколение след 3G и 4G.

Ако пък  се чудите откъде идва абревиатурата G в името на мрежите от 1G до 5G, то това е първата буква от английската дума за „поколение“ (generation).

 

 

Любопитно: Защо изскачащите камери няма да са популярни сред 5G смартфоните

 

3G мрежата поставя стандартите на повечето от безжичните технологии, които познаваме. По време на 3G бяха въведени технологии като уеб браузър, електронна поща, видео изтегляне, споделяне на снимки за смартфони и много други. С появата 3G технологията и смартфоните, които я поддържат, скоростта на изтегляне достигна до 20Mbps. За сравнение, при 4G мрежата скоростта е между 80 и 120Mbps или приблизително скоростта, която много домашни компютри използват по кабел. Скоростта на изтегляне при 5G достига внушителните 1.2Gbps, което е значим скок спрямо всяко поколение преди това.

 

 

4G е много различна технология в сравнение с 3G. Целта при създаването ѝ е да осигури на потребителите висока скорост, високо качество и висок капацитет, като в същото време подобрява сигурността и намалява разходите за гласови и информационни услуги, мултимедия и интернет през IP. 

 

Ако си представите една 3G станция или клетка както я наричаме, тя има капацитет от 60 до 100 човека. Те могат да споделят сигнала и да получат бързо и надеждно обслужване. 4G клетката, обаче може да обслужва над 400 души. С по-високото ниво на мрежата се получава по-голям капацитет, което означава, че може да поддържа по-голям брой потребители в даден момент, както и по-високи скорости на данни, така че мултимедийните приложения като видео разговори, клипове и услуги да работят много по-гладко.

 

 

Ето защо толкова много се обсъжда напоследък и технологията 5G. Безжичната мрежа от пето поколение еволюира извън мобилния интернет и достига  до IoT (Интернет на нещата). Възможностите на мрежата са много по-големи, отколкото в предишните поколения в нея  могат да свързват повече обекти, включително неща като свързани автомобили, домове и умни градове.

 

5G мрежите използват „малки клетки“ в сравнение с „макроклетки“, използвани в 4G мрежи. Казано по-просто, това означава, че са с по-малки размери, изискват по-малко енергия и могат да бъдат инсталирани много по-бързо. При всяка мобилна мрежа сигналът идва от използваните честоти. Като цяло ниските честоти са най-надеждни и способни да проникват през сгради, поради което 3G работи много по-добре на повече места отколкото 4G.

 

  

5G е технология, която предава информация много по-бързо в сравнение с 4G, която много от нас използват, за да получат достъп до Интернет. 5G използва високочестотни ленти, които имат много голям капацитет, но покриват по-малка площ. Тоест 5G предлага по-високи скорости на по-малко географско покритие на една клетка. Въпреки това, те са по-малки и  могат да бъдат инсталирани например на сгради или  улични лампи.

 

Сигналът в 4G и 5G мрежите е много по-динамичен от този на 3G, смартфоните изразходват повече енергия за търсене на  сигнал, което означава, че батерията ви се изтощава по-бързо. Трябва също да се отбележи, че за 5G се нуждаете от телефон, за да имате достъп до тази мрежа. И тъй като 5G използва значително повече данни, включените  данни  във  вашия абонаментен план ще се изчерпват много бързо.