Защо изскачащите камери няма да са популярни сред 5G смартфоните

Желанието на производителите на смартфони да предоставят максимално съотношение между тялото и екрана ги накараха да експериментират с различни дизайни. Тези трендове допринесоха за навлизането на устройства с сензори за отпечатък в екрана и изскачащи камери. По този начин дисплеите на устройствата заемат цялото пространство в предната част и предлагат по-атрактивен безрамков дизайн. Другото решение от подобен тип е пробиването на малки отвори в дисплея, където да се разположат селфи камерите.

 

Xiaomi е една от компаниите, която вече предлага модели от премиум сегмента оборудвани с камери, които се прибират зад самия екран. Добър пример е предстоящия Redmi K30 Pro, който ще бъде представен след броени дни и се очаква да има 20-мегапикселова f/2.2 камера за селфита с поддръжка на HDR видео в горната част на екрана. Този сензор също така ще предлага опция за запис на 1080p видео със скорост от 30 кадъра в секунда и използва по-добър подвижен механизъм, съобщава GizmoChina.

 

Въпреки предимствата на тази концепция от Xiaomi смятат, че изскачащите камери ще бъдат рядкост в устройствата с 5G технологията. Причината е, че смартфоните съвместими с мрежите от ново поколение изискват наличието на допълнителни хардуерни компоненти. Разделянето на дънната платка на две отделни части е възможно решение, което обаче е свързано с генериране на повече топлина във вътрешността. Това затруднява сериозно интеграцията на механизъм, който движи селфи камерата и я прибира зад екрана.