Учени потвърдиха, че 5G технологията е безопасна за потребителите

Модерните технологии са подложени на множество тестове за безопасност преди да започнат да се използват масово от потребителите. Очакваното навлизане на 5G мрежите не е изключение, като тази иновация дори ще е обект на още повече проверки. Водещият приоритет при тестовете е да се установят нивата на радиация и дали 5G инфраструктурата влияе негативно върху човешкото тяло. Много е важно да се гарантира, че излъчваните сигнали не причиняват рак или други подобни заболявания.

 

Международната комисия за защита от нейонизираща радиация (ICNIRP) актуализираха своите насоки за ограничаване на експозицията на електромагнитни полета, управляващи 5G мрежите. Всъщност това е първият път от 1998г. насам, когато организацията ъпдейтва своите указания за защита на потребителите от радиацията причинена от клетъчните мрежи, Bluetooth и WI-Fi. На практика тази промяна е направена, за да се гарантира, че 5G мрежите не са вредни за масовия потребител.

 

 

Резултатите от тестовете са достатъчно оптимистични, за да не се налага ICNIPR да правят допълнителни препоръки и забележи при въвеждането на новия стандарт. GSMA също така потвърдиха, че настоящите смартфони с 5G модеми на пазара също отговарят на стриктните изисквания за работа в честоти над 6GHz, съобщава AndroidAuthority. Някои мобилни оператори в Европа също провеждат тестове за безопасност на 5G мрежите. На този етап резултатите показват, че радиационното излъчване е в нормите и все още е далече от максималните допустими нива.