Защо инстинктивно докосваме лицето си и как да спрем по време на епидемията от COVID19

Разпространението на коронавируса изисква да бъдем много предпазливи, за да се предпазим от заплахата. Социалното дистанциране е един от основните, но не и единствения съвет да се защитим от Covid-19. Много е важно да не докосвате лицето си, тъй като това може да бъде достатъчно вируса да попадне в човешкото тяло. Колкото и да ви звучи странно за доста хора въздържането от подобни действия може да се превърне в доста голям проблем.

 

Наташа Тивари е експерт по психология, който твърди, че корените на тази практика са дълбоко вградени в нашето ДНК. Този навик води началото си още от израстването на човешкия организъм в утробата и ни съпътства неизменно през целия живот. Докосването на лицето е подсъзнателна тактика, която ни успокоява, чрез активиране на определени точки на натиск, предаде Mirror.co.uk. Ако сте родители е много вероятно децата ви да следват вашия пример.

 

За да се справите с докосването на лицето трябва да отстраните причината, която ви кара да го правите. Наташа Тивари съветва например да кръстосате ръцете си и да ги сложите на скута си, когато се появи желание да пипнете лицето си. По същият начин можете да поставите ръцете в джоба, да хванете друг предмет или да си измислите друго действие, което да замести желанието да докоснете лицето си. Подобни психологични трикове могат да са доста полезни.