Смартфоните на Apple и Huawei през 2020г. ще предложат сериозно подобрение в производителността

Следващите месеци ще са много важни за развитието на мобилната индустрия защото ТSMC ще започнат тестове с процесори, които са произведени с 5nm ЕUV технология. Това ще представлява голяма иновация, тъй като почти ще удвои броя на транзисторите им. Apple A13 Bionic е създаден със 7-нанометров процес и има приблизително 8.5 млрд. транзистора, но се очаква 5-нанометровия A14 Bionic да увеличи тази стойност до 15 млрд.

транзистора. Всички тези технологични нововъведения ще гарантират по-бърза скорост на работа и по-ниска консумация на енергия.

 

Със сигурност iPhone 12 ще бъде най-мощният смартфон от серията досега, тъй като ще е оборудван именно с новия Apple A14 Bionic. Сходна е и ситуацията с Huawei, които се очаква да използват 5-нанометровия Huawei Kirin 1020 в тазгодишните си премиум смартфони, съобщава PhoneArena. Най-вероятно Huawei Mate 40 и Маte 40 Pro ще бъдат първите смартфони, които използват този процесор. Премиерата им се очаква през есента и вероятно ще стане факт през октомври. Другите водещи производители на устройства с Android също ще започнат да използват 5nm процесори.

 

Според данните 5-нанометров чип Kirin ще предложи с около 15% по-ниска консумация на енергия, в сравнение с настоящия 7nm Kirin 990. Ако се премине към ARM Cortex-А78 чип дизайна може да се гарантира с до 50% по-висока производителност. Новата технология ще позволи на Huawei да използват по-добър 5G модем, който и ма с до 80% по-висока енергийна плътност от същия компонент, който намира място в Kirin 990. В заключение ще отбележим, че най-вероятно TSMC ще произведат Qualcomm Snapdragon 875 с 5-нанометрова технология, като първите смартфони с този чип ще са достъпни през 2021г.

 

Oще от Digital: Huawei изпревариха Apple и са вторият най-голям производител на смартфони в света