КАФЕ… Интересни факта, които ще ви заинтригуват.

Кафето е най-употребяваната напитка в света след водата. Пият го 85% от населението на Земята и на всичкото отгоре този процент постоянно се увеличава. Всеки ден се изпиват повече от 2, 5 милиарда чаши от тази напитка. През 1675 година британският крал Карл II забранил всички кафенета(coffee house) в Англия, защото смятал, че събирайки се там, хората заговорничат срещу него.

След тази негова постъпка много монарси по цял свят следвали примера на Карл II.

В средата на 60-те години на 17 век кафето се превръща в най-популярната напитка, която хората са изпивали на закуска. Преди кафето да стане толкова популярно хората за пиели бира за закуска. Наздраве!

Той се е казвал Kiva Han. През 1475 г. в Константинопол, днешен Инстанбул, е създаден първият кофи шоп. Напитката е била толкова важна по това време, че една жена е имала правото да се разведе със съпруга си, ако той не е могъл да я снабдява с достатъчно големи количества от нея.

Кафето придобива популярност в Америка едва по време на войната им за независимост. След Бостънското чаено парти се е смятало за непатриотично да пиеш чай.

Интересен факт е, че първата уеб камера в света, изобретена през 1991 г. в Кеймбриджския университет, е била насочена денонощно и постоянно към кафеварка в отдела по компютърни науки! А втората уеб камера в света, е насочена към първата.

Височината на едно кафеено дърво е малко повече от 9 метра. Но тъй като събирането на плодовете е много по-лесно от по-ниски растения, то в днешно време хората не оставят дърветата да израстат повече от 3 метра.

4-Плодове

Едно кафеено дърво ражда по-малко от половин килограм зърна годишно и живее около 60-70 години.

Кафените зърна се намират в червените плодове на дървото.

Зелените(не изпечени) кафени зърна могат да се съхраняват на сухо и прохладно място почти година и при това те почти не губят своите вкусови качества. Но пък изпечените зърна започват да губят аромата и вкуса си още на втория ден след обработката.

5-Кафени-зърна

Кафето Американо се е появило по време на Втората Световна война. Американските войници не понасяли силното европейско кафе и затова го разреждали с вода.

В Еспресото има по-малко кофеин от колкото в кафето приготвено на джезве. Казват, че еспресото е „бързо” кафе, защото машината пропуска водата под високо налягане през смлените зърна и тъй като контакта на водата с кафето е много кратък, то и кофеина е Еспресото в по-малки количества.

Най-много кафе се пие във Финландия. На глава от населението(говорим за възрастни хора) се пада средно по пет чаши кафе дневно.

Кафето съдържа около 800 ароматни съединения.

Разтворимото кафе е измислено през 1906 година от белгиеца… Джордж Вашингтон(не президента, а учения)

Кафето се нарежда на второ място по продаваемост в света. На първо място е нефта.

Кафето като напитка е на повече от 700 години.

В една чаша кафе без захар има 0 калории.

В една чаша кафе се съдържат около 300 антиоксиданта, които се задържат в организма ни около месец.

Кофеинът усилва действието на обезболяващите и в частност на аспирина и парацетамола. След чаша кафе киселинността в стомаха се повишава и той приема и разтваря медикаментите с много по-голяма охота.

Кафе маниаците посещават по-рядко стоматолог, защото веществата съдържащи се в него не позволяват на бактериите да се задържат върху зъбния емайл.

Кафета

Ако пиете по 4 чаши кафе дневно, то това ще намали риска от образуване на камъни в жлъчката или от чернодробна цироза…а може и от двете. Освен това шансовете да се развият болести като Паркинсон или Алцхаймер при хора пиещи редовно кафе са по-малки.

Кофеинът понижава апетита, ускорява метаболитните процеси и изразходването на калории. Ако изпивате по 6 чаши кафе дневно и ги съчетавате с физически упражнения, то идеалното тяло ви е гарантирано, защото именно кафе може да ви отърве от излишните мазнини с цели 20% по-бързо.

В древността първите кафенета в Константинопол носели името „qahveh-khaneh” или „училище на мъдростта”, защото там се събирали само мъже и говорели за изкуство и литература.

Лудвиг ван Бетховен е бил заклет кафе маниак. Приготвяйки си кафе, той винаги смилал 60 зърна – нито повече, нито по-малко.

Волтер, пиел по 50 чаши кафе на ден.

Кофеинът подобрява настроението. Това се случва, защото той повишава производството на допамин, наричан още хормон на щастието.

Кафе машината е изобретена през 1827 година във Франция.

Сортът кафе с най-големи зърна е никарагуански и се казва Марагождип(Maragogype).

Климент VIII, който оценил качествата на напитката и премахнал забраната за нейното приготвяне. Преди това кафето се смятало за напитка на неверниците.

В средно препечените кафени зърна се съдържа най-много кофеин, а най-малко в по-препечените. Колкото повече се пекът зърната, толкова по-малко кофеин ще съдържат те.

До Х век кафето се смятало за храна. Етиопците смесвали кафето с животинска маз, правели от сместа топчета и ги използвали за прехрана по време на дългите пустинни преходи.

Правилно приготвеното кафе трябва да се състои от 98.76% вода и 1, 24% твърди вещества (производни от кафените зърна)

След като кафените плодове биват събрани, те трябва да бъдат колкото се може по-бързо обработени за да не вкиснат. Има два начина за обработка – суха и мокра. Сухата обработка също така се нарича и „естествена“, защото тя не включва измиване на плодовете. Червените плодчета се оставят на слънце за 15-20 дни да се изсушат. След това на ръка или с помощта на машини се сваля горната им вече изсъхнала обвивка. Именно по този начин кафето се обработва от столетия. Мократа обработка се използва като правило при по-висок клас кафе. При нея веднага след брането плодовете се обелват във вода. Това е по-правилния метод за обработка, защото при него зърната не се нараняват толкова, когато се обелват. След това зърната се сортират по големина и тези, които не са подходящи за износ се продават на местния пазар.

За да бъде вкусно кафето ви, зърната трябва да са правилно изпечени. Оказва се, че това е и изкуство и наука в едно. В процеса на изпичане (температура от 188C до 232C и продължителност до 20 минути) зелените зърна губят около 18-23% от теглото си, намаляват размера си с 35% – 60% и променят цвета си от светло кафяво до тъмно кафяво.

Най-скъпото кафе на света е Kopi Luwak с цена до 100$ за 100гр. А знаехте ли, от какво или по-точно от кого се прави? Отговорът е от мусанги. Те са малки животинки приличащи на котки, които обичат да си похапват от кафените плодове. Хората събират техните изпражнения, които след това правят на кафе.

57-Kopi-Luwak

През 1674година жените подават петиция срещу кафето, която гласи: „Кафето кара хората да хвърлят парите си на вятъра и всичко това заради една малка чашичка черна, горчива, гадна вода от локва“.

Италианците пият еспресо със захар, немците и швейцарците добавят в него горещ шоколад, мексиканците го пият с канела, белгийците пиейки кафе си похапват шоколад. Мароканците го пият с черен пипер, етиопците пък с щипка сол. Кафе със бита сметана пият австрийците, а пък египтяните са най-пестеливи – те предпочитат да пият кафето си чисто. Много рядко те добавят в него захар, мляко или сметана.

Сметана добавена в кафето, може да го задържи до 20 процента по топло.