Google Earth вече работи в браузърите Mozilla Firefox, Opera и Microsoft Edge

Google официално се отказаха от поддържането на десктоп приложение за достъп до услугата. Вместо това компанията се насочи към разработването на уеб версия на Google Earth, която да я направи достъпна за повече хора. Единственото условие бе изискването да използвате Google Chrome. тъй като услугата не е оптимизирана за конкурентни уеб браузъри.

Сега приблизително три години по-късно това ограничение най-накрая остава в миналото, съобщава Engadget.

 

Причината е, че Google Earth вече може да се използва от Mozilla Firefox, Opera и Microsoft Edge. Това е възможно благодарение на WebAssembly (Wasm) – популярен W3C уеб стандарт. Първоначално услугата бе достъпна единствено в Native Client (NaCl) версия, която може да се отвори само в Google Chrome. Преминаването към Web Assembly (Wasm) позволява на компанията да разработят изцяло нова версия на Google Earth, която поддържа водещите уеб браузъри.

 

Все пак имайте предвид, че е възможно да възникнат различни проблеми в работата на услугата. Google oбещаха, че ще работят усилено, за да се справят с всички недостатъци. Toва означава, че вече можете да стартирате Earth в Mozilla Firefox, Opera и Microsoft Edge, но най-доброто изживяване ще е в Google Chrome. Компанията потвърди и плановете си да оптимизира услугата за браузъра Safari на Apple, но засега не се ангажира с конкретни срокове за тази интеграция.

 

Oще от Digital: Вече можем да създаваме виртуални разходки в Google Earth oт уеб браузъра