Samsung започва производството на 5-нанометрови процесори

Samsung стартираха работата над собствена 5-нанометрова технология за производство на процесори още преди година. След положителните резултати на първоначалните тестове вече се преминава към следващата голяма стъпка в амбициозния проект на компанията. Oт SamMobile информират, че инвестициите започват да намират реално отражение, тъй като е започнала конструкцията на първите фабрики и съоръжения, в които ще се произвеждат 5-нанометрови процесори за смартфони с технологията EUV (Extreme Ultraviolet).

 

Корейският производител е сключил необходимите договори за доставка на оборудване, което ще се използва за обновяване на V1 фабриката разположена в Hwaseong кампуса.

Традиционно са необходими между два до три месеца за инсталиране и въвеждане в експлоатация на цялата апаратура за производство на 5nm ЕUV процесори. Данните разкриват, че този процес вече е стартирал и е възможно Samsung да са готови по-рано от гореспоменатия период. При всички положения фабриката ще е готова да оперира на пълни отбори преди края на юни.

 

 

Aнализаторите очакват компанията да осигури допълнително технологично време за тестване и оптимизация на съоръжението и подобряване на целия процес. Все пак Samsung вероятно ще стартират масовата продукция на 5-нанометровите процесори през последното тримесечие. Това означава, че компанията ще изостава с приблизително от своя най-голям конкурент в този сегмент, а именно TSMC. След като стартира фабриката на максимален капацитет от Samsung ще увеличат инвестициите, за да преодолеят постепенно преднината на TSMC.