Седморката от Южна Корея диша във врата на “Бийтълс“ по брой музикални рекорди СНИМКИ

BTS са най-успешния експорт на Южна Корея след електрониката и колите – най-успешната бой банда в света е феномен не само по продажби и популярност, а и заради факта, че само един от тях говори английски. Всеки път, щом кацнат в Европа или САЩ, BTS излъчват Ким Нам Джун като свой официален говорител.

Певецът, известен като Rap Monster, е най-старият член на групата, неин лидер и копродуцент. Той научава английски от любимия си сериал „Приятели“, а фактът, че е бил студент на разменни начала в Нова Зеландия само бетонира самочувствието му на свободно говорящ.

Независимо дали седморката играе на криеница в студиото на Джими Фалън, дали е строена на диванчето на Елън Дедженерис като за снимка на училищния годишник, или прави караоке в колата на Джеймс Кордън, Rap Monster превежда наивното им чувство за хумор на глобален език.

Той е и техен треньор на английски- социалните мрежи са пълни с клипчета, в който момчетата пътуват с влак или луксозна лимузина, и вместо на шампанско и танцьорки са се отдали на заучаване на основни фрази като „За нас е важно младите да чуват и използват гласа си“ и „Обичаме ви, но кафето в Сеул е по-хубаво“.

Феновете на BTS не случайно се наричат Армия. Без да получават и стотинка, те превеждат колосално количество интервюта и текстове на групата, така че англоговорящият свят да разбере посланията им. Основното от тях е „Истинската любов започва от любовта към себе си“.

Кои са BTS и как се наредиха зад Бийтълс като брой рекорди в музикалната индустрия?

BTS са сформирани след тежък кастинг, в който то хиляди кандидати за слава остават седем – трима рапъри и четирима ангелогласни вокалиста. Сред тях има професионален актьор (Джин), стрийт денс шампион (Джей Хоуп), отличник по контемпорари танци (Джимин), рапър-сомнамбул и бийтмейкър (Шуга), син на фермери с око за фотографията и изящните изкуства (Ким те-Хьонг, или V) и гимназиална гордост по лека атлетика и стрелба с лък (Джънкук).

Последният е и най-малкия в групата – избран е от Big Hit Entertainment едва 14-годишен и шестимата от BTS се превръщат буквално в негови братя и най-често присъствие на снимките от първия учебен ден до дипломирането. Седмината минават курсове по пеене, танци и грим, които по нищо не отстъпват на свирепия тренинг на олимпийски шампион от съседната Северна Корея.

Единствената кей поп банда, напълнила „Уембли“

С новия си проект Map of the Soul: 7 BTS (Sony Music/“Вриджиния рекърдс“) се превърнаха единствената група след The Beatles, издала три #1 албума в Billboard 200 за по-малко от година. Те са първата група, която избра TikTok за промотиране на новия си сингъл със Сиа – On, и в резултат на инфарктния трафик приложението се срина за няколко минути.

Те са и първия корейски артист, накарал 60 000 на лондонския „Уембли“ да пеят на невъобразим език с пълно гърло. Псай и вселенския му хит Gangnam Style не му донесе корица на Times, но всичките седем от BTS, заедно с обиците и бонбонените цевтове в стайлинга им, се наместиха комфортно.

За търговския успех на групата може да се говори много в цифри, но най-обобщаващ е доклада на Международната звукозаписна индустрия (IFPI), според който BTS са седмия най-продаван артист в света. Зад тях стой „символична“ тройка – Дрейк, Лейди Гага и техни величества The Beatles.