Samsung ще продават ултратънките стъкла за гъвкави дисплеи на други производители

Samsung Galaxy Z Flip е първият смартфон, който има гъвкав дисплей от стъкло в индустрията. Използването на този материал прави екрана по-издръжлив, но също така съдържанието изглежда по-добре от пластмасовите OLED панели. За да постигнат този ефект Samsung използват ултратънко стъкло с дебелина от едва 30 микрона (0.03 милиметра).

Специалният производствен процес гарантира, че покритието е достатъчно здраво и гъвкаво, като компанията използва таен материал, с който допълнителни подобрява здравината.

 

Технологията се казва Ultra-Thin Glass (UTG) и  няма да бъде ограничена единствено до Samsung Galaxy Z Flip. Причината е, че компанията официално потвърди, че планира да продава ултратънките стъкла за гъвкави смартфони и на другите производители в индустрията. Интеграцията на UTG прави Galaxy Z Flip много по-устойчив на драскотини и удар от полимера, който покрива дисплея на Samsung Galaxy Fold. Корейският бранд уверява, че интеграцията на UTG в Galaxy Z Flip прави дисплея много по-издръжлив.

 

Засега Samsung нямат реална конкуренция в този нов пазарен сегмент, но ситуацията може да се промени в следващите месеци. Създателите на Gorilla Glass стъклата от Corning работят над собствено решение. Тяхната алтернатива на UTG ще е с дебелина от 0.1 милиметра и ще има 5-милиметров радиус на огъване, съобщава Engadget. По всичко личи, че Samsung ще побързат да комерсиализират своята уникална технология, за да изпреварят своите конкуренти в сегмента на гъвкавите смартфони, които имат по-издръжливи стъклени дисплеи.