Kак едни българи накараха светът да лази в краката им

Има едни българи, които буквално накараха светът да лази в краката им. Става дума за Ивайло Пенчев и Метин Мусов, които са собственици на фирми, специализирани в производството на катерачески стени и хватки. Известни са навсякъде като Walltopia („Уолтопия“). Да, за стени говорим.

Та техните се продават из цял свят – в САЩ, в Германия, във Франция и много други. Обясняват, че най-трудните клиенти са французите, „заради едни техни си вътрешни работи“. Цените на нашенците са значително по-високи, но пък и качеството им е номер 1.

А всичко започнало в един гараж…

Навремето двамата са любители катерачи, но като цяло проявят любопитство към стените – монтират ги по състезания, пътуват често и имат възможност да се запознаят с различните стандарти на производителите. Освен това Ивайло Пенчев е физик по образование, което по думите му помага за всичко. Първата си фирма регистрират през 1996 г. Започват в един гараж, като постепенно разширяват производството. Малко по-късно наемат помещение от 1000 кв.м във Велико Търново, а персоналът им наброява 15 души. Работят в старата столица около 1-2 години.

Първият им истински клиент бил в Измир. После правили поръчка за Австрия. Споменът за следващите клиенти вече се губи, но с трупането на опита идва и разрастването. След време инвестират във фабриката си в Летница, в която работят има-няма 150 души.

Знаят как да се катерят…

Що се отнася до разпределението на ролите в компанията – Ивайло Пенчев е изпълнителен директор, докато Метин Мусов е поел ръководството на производството на фабриката в Летница. В момента целият екип на Walltopia наброява около 350 души. Имат 90 души по целия свят, които се занимават само и единствено с монтажа на стените за катерене и осигуряват идеално и бързо построяване, независимо къде ще бъдат изпратени. Въпросните монтажисти са обучавани в самата компания – в Walltopia има „академия“, провеждаща редица обучения, а после и опреснителни курсове след всяка иновация.

Ако видите стените, създадени по техни идеи ще настръхнете от кеф, а даже и ще пожелаете да ги покатерите. Шарени са, блестящи, в екстравагантни форми и с внушителни размери. А на върха ще откриете тези момчета, защото определено знаят какви ги вършат и хвърлят прах в очите на конкуренцията. И могат да се похвалят като заслужени милионери!