Знаете ли, че: Браузърът Opera разпространява приложения за бързи кредити с до 876% годишна лихва

Разработчиците на популярния браузър се озоваха в центъра на конфликт, който е свързан с експерти на Hidenburg Research. Новото им проучване обвинява компанията в практики, които нарушават правилата на Google Play. Конкретният мотив са четири приложения на Opera, които се казват CashBean, OKash, OPay и OPesa. Тези заглавия предлагат на потребителите възможност да изтеглят бърз кредит при доста неизгодни условия.

 

Описанието на приложенията твърди, че максималният годишен процент (ГПР) не надвишава 33%. Всъщност се оказва, че ситуацията е съвсем различна и в някои случаи тази стойност може да достигне до 438%, какъвто е примера с OPesa, съобщава Engadget. Другото сериозно нарушение е свързано с продължителността на самите заеми, тъй като конкурентните заглавия предлагат срок за погасяване между 91 и 365 дни.

 

 

Приложенията на Opera, обаче ограничават потребителите с не повече от 29 дни за OKash и в повечето случаи едва 15 дни. Това е доста под 60-дневния миниум, който е въведен от Google. Ако даден потребител закъснее с дадена вноска е принуден да се примири с неприятни лихви достигащи до внушителните 876%. Opera също така се опитват да се свържат с приятели, колеги и познати на хората, за да ги принудят да платят заемите.