Столицата на монасите

Малките дървени хижи се намират на височина около 4000 метра надморско равнище, и са домове на будистки монаси и монахини.  През 1980 година във долина лама Нингма, била основава академията Ларунг Гар, известна още като Будистки институт на петте науки. Въпреки отдалечеността си от цивилизацията, скоро Ларунг Гар се превръща в най-голямата в света школа по тибетски будизъм. Днес долината е дом за повече от 40 000 монаси, монахини и студенти.

Ларунг Гар условно е разделен на две части: женска, където живеят и се учат монахините и, съответно, мъжка. Всяка част си има свой колеж. Обучението в него продължава от 6 до 13 години. За този период студентите получават пълно будистко образование, в чиято основа са „пет големи“ и „пет малки“ науки, както ги наричат самите те.

Петте големи науки:

философия на будизма, логика, изкуство и занаяти, медицина, граматика

Петте малки науки:

синоними, математика и астрология, театрално изкуство, поезия, реторика

Към задължителните предмети спадат философия на будизма и логика — те са изучавани от всички монаси, независимо от принадлежността им към една или друга традиция. Самото селце е изолирано тъй като най-близкият град се намира на 650 километра и се казва Ченду.