Microsoft изобретиха стъкло, което може да съхранява информация

Технологиите за съхранение на данни се промениха драстично през последните години. Именно заради това днес използваме масово облачни услуги и SSD-та. Специалисти на Microsoft вече работят над проект с различен материал за запазване на дигитална информация. Това е издръжливо кварцово стъкло, върху което може перманентно да се запишат данни.

Самият проект е кръстен с името „Project Silica“.

 

 

Компанията работи от доста време над идеята като вече е готова с първите работещи прототипи на подобни стъкла. Разбира се технологията все още не е нова и има своите ограничения. Така например изборът на кварцово стъкло означава, че дигиталната информация може да бъде записана еднократно.  За да постигнат този ефект учените от Microsoft използват специални фемтосекундни лазери, съобщава BGR.

 

 

Целият процес е свързан с издълбаването на т.нар. воксели – триизмерни изображения на пиксели, които са уникални. Алгоритми с машинно oбучение разчитат всеки от тях и декодират информацията. Тестовете показват, че 2-милиметрово парче кварц може да съдържа 100 слоя воксели. Запазването на дигитално копие на продукцията „Superman“ на Warner Bros с новата технология е възможно върху пространство от 72х72х2 милиметра.