Хакери могат да отключат смартфоните с копие на пръстов отпечатък взет от стъклена чаша

Смартфоните използват различни биометрични технологии, като един от най-популярните методи за отключването им са сензорите за пръстов отпечатък.Благодарение на тях можете бързо и лесно да се идентифицирате и да продължите да работите със своето устройство. Водещите производители вече откриха и как да вграждате тези сензори в самите дисплеи на екраните. Популярността на този метод за отключване на смартфони, обаче предизвиква все по-голям интерес сред хакерите.

 

Сега разбираме за нова техника, която киберпестъпниците използват, за да изложат на риск личните данни в смартфоните. Това стана на конференция в Китай, на която хакери показаха как вземат копие на пръстов отпечатък оставен от даден човек върху стъклена чаша. След това успешно го използват за отключване на мобилното устройство. По време на събитието хакерите преодоляват защитата на три смартфона, както и на две машини, които регистрират посетителите със сензори за пръстов отпечатък.

 

 

Целият процес изисква жертвата да докосне стъклена часа със своите пръсти, а след това хакерите заснемат отпечатъка с камерата на смартфона. Специално приложение анализира и сканира данните и създава точно 3D копие на оригиналния отпечатък, съобщава AndroidAuthority. Хакерите ще продължат да работят за подобряване на мобилното приложение и препоръчаха да бъдем много внимателни, когато докосваме различни обекти особено на публични събития, където има твърде много хора.