Бил Гейтс разкри как Microsoft са пропуснали шанса Windows Mobile да изпревари Android

Бил Гейтс направи интересен коментар относно настоящата ситуация в пазара на смартфони. Съоснователят на Microsoft е на мнение, че е било напълно възможно днес всеки от нас да използва устройства с Windows Mobile, a не с Android. За негово съжаление това не се е случило, тъй като антитръстово дело срещу Microsoft заведено от Mинистерството на правосъдието на САЩ обърква плановете им. Според Бил Гейтс това разследване е имало сериозни последици за компанията.

 

В своето интервю той допълни, че към този момент Microsoft е работила над създаването на операционна система за мобилни устройства. Въпросният проект е бил във финална фаза на разработка и компанията е била на стъпки от завършения продукт. Антитръстовото разследване срещу Microsoft обърка плановете им, което в крайна сметка се превръща в причината компанията да изостане в този пазарен сегмент. Бил Гейтс твърди, че тези процеси са отклонили вниманието му.

 

 

Той твърди, че външните процеси не са му позволили да се концентрира върху операционната система, която днес можеше да позволи на Windows Mobile да бъде на мястото на Android, съобщава TheVerge. Бил Гейтс допълва още, че компанията му закъснява с три месеца, за да може стратегически телефон на Motorola да дебютира на пазара с тяхната платформа. Пропусната възможност, която позволява на Google да превърне Android в най-популярната операционна система за сметка на Microsoft.