NVIDIA Jetson Xavier NX е суперкомпютър с размер на кредитна карта

Базираният в Санта Клара (Калифорния) Американски технологичен гигант NVIDIA представи супер компактен и мощен компютър. Jetson Xavier NX е с размери от едва 70мм на 45мм, което е по-малко дори от кредитна карта.

Тези от вас които познават добре марката знаят, че Xavier се явява наследник на Jetson Nano, като го надгражда значително в техническо и размерово отношение. Предишният модел беше с 4-ядрен ARM A57, докато тук ядрата вече са 6 Carmel.

От тях работят само 6 в режим 10 вата, като 4 са с честота 1.2GHz, а 2 с 1.5GHz. Само когато се премине в 15-ватов режим, тогава честотата скача до 14GHz на 1.9GHz. Оперативната памет е 8GB LPDDR4x с пикова пропускателна способност 51.2GB/s. Както се и предполага графичният процесор е NVIDIA – Volta с 384 ядра NVIDIA CUDA. Честотата му е 1100MHz. Към Jetson Xavier NX могат да бъдат включени едновременно до 6 CSI камери и поддържа 2х4 интерфейса PCIe. Операционната система под която работи е Ubuntu Linux, а интернет връзката става посредством Ethernet.

 

 

Суперкомпютърът на NVIDIA е предназначен за употреба в дронове, безпилотни устройства, мрежови регистратори и специална медицинска електроника. Цената на компютъра е $399