Кардиолозите алармират: погледнете в хладилника си. 4 от 6 инфаркта са пряко свъразани с тези храни

Днес ще си поговорим, затова каква превенция може да направите, за да си спестите смъртоносни заболявания.

Всички са свикнали с факта, че лекарите непрекъснато предупреждават за последствията от употребата на явно вредни продукти : бързо хранене, сладка сода, майонеза, вредни хранителни продукти. Диабет, метаболитни нарушения и затлъстяване, както и риск от онкологични заболявания.

Но, според статистиката, най-висок процент на смъртност при хората не е от рак (на трето място) и от диабет (на четвърто), а от коронарна болест на сърцето и инсулт.

 Сърдечно-съдовите заболявания през последните 15 години са водещи в списъка на водещите причини за смърт по света .

Кардиолозите са установили пряк паралел между ранните инфаркти и ежедневното хранене. Какво правим погрешно и как да го поправим, прочетете.

 

Нездравословна диетаИзлишният бял хляб в менюто е ненужна сол и нестабилна кръвна захар. Продуктът с висок гликемичен индекс увеличава риска от затлъстяване десетократно. Хлябът от пречистена пшеница почти не съдържа витамини от група В и фибри, които са необходими за правилното храносмилане.

Изберете пълнозърнести хлебни изделия и нерафинирани зърнени храни. Пресни зеленчуци, плодове, билки, боб и ядки също са богати на фибри.

Бонбони , а именно захарта, добавена към тях , намаляват податливостта на клетките към инсулин, утаяват се по стените на кръвоносните съдове и ги разреждат. Транс-мазнини, които изобилстват в бисквитите и сладките, предизвикват възпаление на кръвоносните съдове и водят до атеросклероза.

35-50 г – средната дневна доза допълнителна захар (около 5 чаени лъжички). Заключение: искате да пиете чай с бонбони или бисквити – не добавяйте захар към напитката.

Малко пресни плодове в диетата и много консерви. Това също не е много полезно за здравето на съдовете ви.

Излишните пържени храни в диетата – най-голямата вреда за сърдечно-съдовата система. Слънчогледовото масло от всички растителни масла е най-малко подходящо за пържене. То води до дисбаланс на ненаситени мастни киселини, което води до появата на атеросклероза и съпътстващо съдово възпаление.

Най-правилното решение в този случай е изобщо да се откаже от пържене в полза на печене, задушаване, варенето.  Компромис – използвайте кокосово, маслиново масло или свинска мас.

Прекомерна консумация на преработени меса – колбаси. Съвременните фабрични колбаси са пълни с нитрати, багрила, канцерогени, соев гел и наситени мазнини. Говорейки за медицината, това пречинява голям риск от онкология, хипертония, инфаркт, атеросклероза и затлъстяване.

Няма нищо полезно в наденицата, това е празен продукт, за който давате всяка седмица доста прилични пари. Не можете да си представите живота без сандвичи – направете си домашно приготвени  ! Птици, риби, млечни продукти, яйца, бобови растения са вкусни източници на протеини.

Злоупотребата с алкохол увеличава триглицеридите в кръвта. В резултат на това мазнините се появяват в кръвта, което води до развитие на атеросклероза. Алкохолът увеличава вероятността от хипертония, аритмии, сърдечна недостатъчност, внезапно спиране на сърцето.

Минимизирайте или напълно премахнете употребата на силен алкохол. На церемониални събития и вечери ограничете до 1-2 порции сухо или полусладко вино. Освен това, в тандем с високо калорични храни алкохол сериозно удря панкреаса .

За да може сърцето да не даде повод за бедствие , се придържайте към тези прости препоръки: бъдете придирчиви към храната, движете се повече и прекарвайте време с любими хора по-често. В крайна сметка положителните емоции са ключът към дълъг живот.

Споделете полезната статия с приятели!