Помага ли коланът за вдигане на тежести

Помага ли коланът за вдигане на тежести

Поне веднъж в живота, най-вероятно от фитнес залата, си започнал да изпитваш някакво особено напрежение в кръста. Точно там се появява и някоя добра душа, която препоръчва да използваш колан, защото същият има особени сили и няма да позволи да се изсипеш. Сляпата вяра обаче не се свързва толкова добре с науката. Според Джо Гамбино, не е необходимо да го използвате за всяко вдигане.

Обикновено, тяхната работа е свързана с повишаването на налягането в гръбначния стълб и стабилизирането му при тежки вдигания.

Мъртвата тяга и гребането са в основата на всичко това. За тежки вдигания трябва да смятате това, което е повече от 85% от вдигнатото тегло с едно повторение. По-важното в случая ще е да дишате правилно за повишаване на налягането. Можете да видите примери в YouTube. Другата важна подробност е, че трябва да е достатъчно стегнат, че да не минава ръка между него и корема Ви. Трябва да бъде позициониран на няколко пръста разстояние от таза, за да върши работа. Това, че имате колан няма да Ви направи безсмъртни и ще се налага да внимавате много при навежданията. Както казваше един добър познат „Вдигай с колената!“.