Археолозите отвориха саркофага на Александър Велики, но останаха като гръмнати!

Египетски археолози разочароваха надежди в Алекснадрия, че новооткрит древен саркофаг може да съдържа останките на Александър Велики, вместо това са открити мумиите на предполагаемо семейство от трима души, съобщава „Ройтерс“.

Египетското министерство на антиките представи снимки на работници, които се готвят да отворят саркофаг от черен гранит, открит в района на Сиди Габер, Александрия. Саркофагът, открит 20 дни по-рано е направен от черен гранит с дължина около 265 метра и височина 185 см.

30-тонният саркофаг е открита на дълбочина 5 метра под повърхността на земята.

 Работници по невнимание откриват този около 2000-годишен саркофаг по време на строителството на жилищна сграда. Той е най-големият саркофаг, намиран в Александрия, което предизвика редица спекулации и теории в местни и международни медии, че може да е мястото, където е погребан древният завоевател, който през 331 г. пр. Хр. основава града, носещ все още името му.

„Намерихме костите на трима души и изглежда е семейно погребение … За съжаление мумиите не са в най-добро състояние и остават само костите“, коментира Мостафа Вазири, генерален секретар на Върховния съвет по антиките.

Вазири допълни, че някои от останките са се разпаднали, тъй като вода от близка сграда е изтекла в саркофага чрез малка пукнатина от едната страна. Местоположението на останките на Александър Велики, починал през 323 г.пр.Хр. във Вавилон, остава мистерия.

Саркофагът в Александрия е последната от серия от интересни археологически находки тази година в Египет, които включват 4400-годишна гробница в Гиза и древен некропол в Миня, южно от Кайро.

Неизвестната гробница в Александрия вероятно не е принадлежала на никой друг важен владетел в Птолемейски период (332 г.- 30 г. пр. Хр.), Свързан с Александър Велики или римската епоха, коментира Вазири.

Отварянето на големия запечатан саркофаг е съпътствано и със страхове в египетски медии, че може да отприщи хилядогодишно проклятие.

„Ние го отворихме и благодаря на Бога, светът не пропадна мрака. Аз бях първият, който погледна в саркофага с цялата си глава … и ето стоя тук пред вас … добре съм“, допълва Мостафа Вазири.

Коментари