Изтръпнахме. Това ли ще е краят на света? Русия показа новата ракета „Сармат“. Убива милиони чак в

Министерството на отбраната на Русия публикува в страницата си във Facebook видеоклип на балистичните тестове на новата междуконтинентална балистична ракета Sarmat.

Видеото е минута и половина  и показва транспортирането на ракетата, инсталирането й в мината и старта, съобщава ria.ru.

На 1 март Владимир Путин в съобщение до Федералното събрание заяви, че е започнала активна фаза на тестване на новия Sarmat ICBM (RS-28). Тя ще замести най-трудната стратегическа ракета в света, Voevoda (според класификацията на НАТО – Сатана, RS-20V

.– Ed.).

Превод: Петел

По какво обаче „Сармат“ се различава от досегашните?

Новата ракета „Сармат“ е твърдогоривна и е два пъти по-малка и по-лека от досегашните – 100 тона. Тя може да стигне до САЩ не само през Северния полюс, накъдето са насочени системите за противоракетна отбрана на САЩ, но и през Южния полюс. САЩ нямат такива радари и ракети насочени на юг, а построяването им би било изключително скъпо, обясниха експерти за OFFNews.

Освен това новата ракета няма нужда да се изкачва чак в Космоса, където ще я видят и ще имат време да стрелят по нея, а може да лети по много по-ниска парабола, без да излезе съвсем от атмосферата, и да отиде към целта, така че да не я видят радарите, и оттам да изстреля глава. Така че вероятността за унищожаването ѝ от противоракетната отбрана всъщност е пренебрежимо малка. 

Създаването на такава ракета само по себе си е и инженерен, и научен успех. При тези скорости триенето и нагряването са много големи. Свръхзвуковите Конкорд, чиито полети бяха спрени преди 15 години, летяха с малко над 2000 км/ч. Няколко минути след развиването на тази скорост, самолетът се удължава с 30 см от нагряването. „Сармат“ лети със скорост 5000 км/ч. За да се постигне това, трябва да се разработят материалите, които да издържат такива претоварвания по прегряването и по ускоренията, обясниха специалистите.