Потомка на Хаджи Димитър разкри защо не се е женил и каква трагедия сполетяла майка му

„В моето семейство е описана историята на България.“ Това са думи на д-р Нина Костова, известен старозагорски лекар, която е потомък на пет поколения лекари, и правнучка на Хаджи Димитър. Днес се отбелязват 150 години от безсмъртния подвиг на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на връх Бузлуджа, съобщава Нова телевизия.
 
Д-р Костова дели времето си като лекар между клиниката на дъщеря си в Нормандия на брега на Атлантическия океан, и в САЩ, където е семейството на другата й дъщеря.

Последното поколение лекар във фамилията се дипломира в Кан в началото на месец юли, тази година.

Родолюбието и патриотизма са наша наследствена черта, гордея се че съм потомък на фамилия, която е за пример, изтъква лекарката, преди да разкаже как изглеждат част от потомците на славния воевода, записал завинаги името си в българската история.

Майката на воеводата Маринка и съпруга й Димитър имат 10 деца, едно от тях е моят прадядо, брат на Хаджи Димитър, разказва лекарката. В нашето семейство се говори, че воеводата е бил човек на дълга, образован, не се жени, защото идеалът му е свободата на България. Сигурно, ако беше оцелял и той щеше да стане лекар. Майка му си отива от този свят след инфаркт, след като отива на лобното му място на връх Бузлуджа.

Трима от синовете й преди Освободителната война са заточени в Диарбекир, майка им продава семейното злато, сама тръгва да ги освобождава, върви пеш или на магаре, но се връща у дома с тримата. Когато я питат какво иска като награда след Освобождението, тя казва: “ Искам да помогнете на сираците на братята му да се изучат, нищо друго“.   Както мъжа си, така и тя, възпитава у децата си скромност, пестеливост, трудолюбие, благотворителност и любов към България, разказва семейният спомен. Когато Маринка започва да се жали за нещо, мъжът намира начин да я сгълчи и да и вдъхне увереност. Затова е и силна, много силна жена, когато остава вдовица.

Моят дядо Петър се жени за своя доведена сестра Величка, сираче, което е отгледано от семейството на Маринка и Димитър, продължава потомката. По онова време много български фамилии приемат за свои деца, които губят родителите си в размириците по нашите земи. Нашите фамилии са многолюдни по онова време и често се срещат семейства с по десетина деца в къщата. За спомен от сватбата и до днес в дома им се пазят сребърни лъжици с инициалите на сливенския род на Хаджи Димитър.

След Освобождението молбата на майката на хаджи Димитър към управляващите да помогнат на сирачетата на братята му става причина българското правителство да издържа дъщеря му Събка да учи медицина във Франция. Тук се запознава със съпруга си д-р Марко Костов, завършил в Русия, който по това време е на специализация в Нанси. Двамата поставят началото на традицията в семейството винаги да има лекари. Когато се завръщат в Стара Загора основават първата частна клиника в родния си град, а по-късно и Солун и София.

Д-р Костов е назначен и за главен лекар на старозагорската държавна болница. В библиотеката на фамилния му дом в Стара Загора се пазят научни публикации на български и френски език, които свидетелстват, че се е занимавал и с изследователска дейност.

Техният син д-р Асен Костов също завършва медицина във Франция, но в Париж. След Девети септември френската диплома се превръща в сериозен проблем за него. Лекарят не се интересува от политика, но заради френската диплома, без съд и присъда е въдворен в Белене. Семейният спомен пази думите му: “ Една диплома на доктор струва повече от една зестра“.

Д-р Асен Костов има видима прилика с Хаджи Димитър, смятат в семейството. Има сини очи, като неговите, също си приличат и на ръст, както и във формата на лицето.

Неговата дъщеря, която разказва историята на рода, също е лекар, а другата му дъщеря – фармацевт. Получават разрешение да следват благодарение на благодарни пациенти на баща си, които заемат високи постове в ОК на БКП в Стара Загора.

Сред красивите старинни мебели на фамилията има две саби и една въстаническа униформа. Не са ги предали в музей, защото са им много скъпи. За едната сабя се смята, че е принадлежала на Хаджи Димитър, а другата – на воеводата Кръстьо Асенов-Мечката от Сливен, брат на Събка Асенова.

Вдъхновен от героизма на чичо си Хаджи Димитър, още преди да замине за Македония за участие в Илинденско – Преображенското въстание, е пленен за нейното освобождение.

Английската писателка Мерсия Макдермот в книгата си „За свободата и съвършенството“ го описва много ярко и правдиво, твърдят потомците му.

Потомъкът е сред спасителите на мис Стоун, отвлечената американска мисионерка, превърнала се в световна новина по онова време. Малцина знаят тази история. Но в дома на потомците на Хаджи Димитър се пазят сабята и униформата му.

За юбилея на връх Бузлуджа ще се изкачат заедно всички роднини на славния сливенски воевода, които пристигнаха от САЩ, Франция и потомците му от нашата страна.