История като от приказките: Животът на принцесата в сянка – сестрата на Елизабет II, е повече от шокиращ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Чували ли сте за принцесата в сянка? Това е принцеса Маргарет, графиня Сноудън. Тя е по-малката дъщеря на крал Джордж VI и единствена сестра на кралица Елизабет Втора. Родена е на 21 август през 1930 г.

Маргарет прекарва голяма част от детството си в компанията на по-голямата си сестра и родителите.

 Както става в приказките с красивите принцеси, съдбата ѝ е драматична.

 

Маргарет

У дома всички се гордеят с образцовото поведение на Елизабет, Марго обаче пленява с красота, весел нрав, чар.

Животът на Маргарет се променя драстично през 1936 година, когато чичо ѝ крал Едуард VIII, се отказва от короната, за да се ожени за разведената Уолис Симпсън. На престола се възкачва баща ѝ Джордж VI, а любимата ѝ голяма сестра изведнъж се оказва в положение на бъдещ монарх.

Подобно на сестра си, Маргарет няма формално образование. Двете принцеси са възпитавани и обучавани в Бъкингамския дворец. Въпреки това, след навършване на 18 години Маргарет започва да участва в обществения живот, заемайки роля на патрон на много благотворителни организации.

Народът обожава престолонаследницата Елизабет – перфектната английска дама. Хората обаче се влюбват в принцеса Маргарет, която им давала каквото искат – кралска особа с поведение и излъчване на кинозвезда.

Маргарет е по-екстровертната принцеса, обича партитата и да е център на вниманието. През тъжните години по време и след войната медиите с удоволствие разказват за по-малката принцеса. Тя се превръща в любимка на народа – принцеса Даяна на своето време.

Всичко се променя когато Маргарет се влюбва в Питър Таусенд адютант на баща ѝ. Питър е много по-възрастен от нея и при това все още женен мъж с две деца. След като Питър получава развод, двамата започват планове да се оженят.

 

Маргарет

Междувременно обаче умира крал Джордж VI и на престола се възкачва Елизабет. Тя е посъветвана от Англиканската църква да не разрешава на сестра си да сключи брак с разведен мъж, чиято бивша съпруга е жива. В крайна сметка се правят промени в закона за кралските бракове и намесата на Кралицата стажа ненужна.

За да спази моралните изисквания, Елизабет казва на сестра си, че може да се ожени, но ще трябва да се откаже от титлите си и да напусне двореца. Маргарет и нейните деца няма да имат каквито и да е било права в кралското семейство и над короната. Не се знае дали причината за раздялата на Маргарет и Таунсенд е именно това, но е факт, че така обсъжданият им брак не се състои.

 

Маргарет

 

Няколко години по-късно принцесата се омъжва за известния фотограф Антъни Армстронг-Джоунс.Тяхната връзка протича под знака на отдадеността и скандала. Годежът им шокира целия свят, а злите езици говорят, че Маргарет решава да се омъжи за Джоунс, само защото бившият ѝ любим Таунсенд вече е сгоден за друга. От брака си с Антъни Армстронг-Джоунс Маргарет има две деца.

Медиите следят социалния ѝ живот, в който участват обикновени хора – певци, актьори и писатели. Един ден на първа страница на таблоидите се появява снимка на Маргарет, която флиртува със 17 години по-младия Роди Луелин. По-късно тя признава, че с брака ѝ е свършено и през 1978 г., се развежда. Така Маргарет става първата дама в кралското семейство, чийто брак легално е приключил. 

Нейният любовен живот играе важна роля в модернизирането на любовта между кралските особи. Начинът, по който днес принц Хари държи любимата си Меган за ръка, никога нямаше да бъде възможен, ако не беше Маргарет.

След развода и няколко романтични афери с различни мъже британското общество вече никак не одобрява принцеса Маргарет. 

Здравето ѝ постепенно се влошава през последните две десетилетия от живота ѝ. Принцесата,която била страстен пушач, претърпява белодробна операция през 1985 г. През 1993-та се разболява от пневмония.

Принцеса Маргарет умира в болницата „Крал Едуард VII“ на 9 февруари 2002 г.

Вижте още за кралското семейство във видеото:


Източник: Дарик

Коментари