Ако пиете бира трябва да го знаете: Вижте какви огромни рискове за здравето крие кехлибарената наслада и как да ги избегнем!

Някои твърдят, че бирата е полезна, а други, че е много вредна. Последните научни изследвания обаче накланят везната към второто твърдение.

 

Любителите на хмеловата напитка обикновено са с някое и друго кило отгоре, затова и не е случайна приказката „имаш бирено коремче”. В горчивото питие са открити и доста подобни на женските хормони вещества, под чието действие хората могат да станат „обратни”.

Освен това мазнините се отлагат с пълна сила около талията и бедрата, които по принцип всяка сексапилна дама иска да подчертае. Не на последно, но много вредно въздействие оказва бирата върху тийнейджърите. Тя им действа като наркотик, който обаче води към алкохолизъм.

Любителите на бира си мислят, че тя е чудесна, особено през лятото. Хайде да видим дали е така! Основната нейна суровина е хмелът. Той израства като лиана с тъмнозелени листа и сребърно зелени шишарки, оплитайки се около дървото, като го закриват.

Хмелът се отнасят към семейството на конопа 

и следователно е токсичен. Латинското название на хмела е humulyus lyupulyus, което звучи като заклинание. Освен това хмелът съдържа веществата steroidopodobnye и phytoestrogens – сапонини, които са аналози на женските полови хормони. Съдържанието на phytoestrogens на хмела достига значителни стойности – от 20 до 300 мг на 1 кг растителна маса.

В бирата тяхното съдържание достига 36 мг на литър. Това количество е достатъчно да осигури ясни хормонални дефекти върху човешкото тяло, променяйки ендокринния му статус. От спорта е известно, че продължителното приемане на хормонални препарати води до редица отклонения. При мъжете атлети нарастват млечните жлези, тъй като се променят биохимичните процеси в организма. Широко известно е, че при жените дългото приемане на мъжки полови хормони води до рак на гърдите.

Когато мъжът започне да пие бира, в неговия организъм се натрупват различни хормони , които приличат на женския полов хормон прогестерон.

Нарушава се хормоналното равновесие 

и той започва да се променя. Надебелява, отича и му се закръгля лицето, по външни белези започва да придобива вид на жена и накрая губи интерес към жените. Понеже въздействието на бирата на жените е огледален образ като това на мъжете, то жената придобива мъжки облик. Гласът и маниерите загрубяват, растат мускулите и тя все повече прилича по вид и характер на мъж.

Затова е много опасна консумацията на бира в пубертета, когато тялото все още не е окончателно формирано на нива естествен хормонален баланс. Свидетели сме на огромно увеличаване на гей клубовете и на лица, които са на ръба по кой път да поемат. Особено най-младите. По принцип обществото превръща любителите на бира в общество без рязко изявени полови белези – в безполово общество, в което изчезват нормалните нужди от възпроизводство.

Установено е, че доста зависими към алкохола са поставили основите именно с пиене на бира. В последно време в България се наблюдава именно тази негативна тенденция – ученици да надигат кенчета и бирени бутилки даже в междучасия.

Бирата е най-популярният сред младите продукт,

съдържащ алкохол. За тях бирата представлява лесно достъпно средство за доставяне на алкохолно опиянение основно поради ниската й цена, безпрепятственото й закупуване в търговската мрежа от непълнолетни лица (поради значително по-занижен контрол от страна на търговците на дребно).

Според проучване на ESPAD (Европейски училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици) от 2011 г. сред 36 европейски държави България е на челните места по отношение на консумацията на алкохол от младите. Ако 87% от 16-годишните българи са потвърдили, че са консумирали някакъв алкохол, то 60% са потвърдили, че консумират бира.

Това не е всичко. Прекаляването с бира уврежда сърцето и бъбреците. Тя може да стане причина за исхемична болест на сърцето и на сърдечна недостатъчност. Подозират я и в повишаване на кръвното налягане. Смята се също, че тези, които редовно я консумират, живеят с до 8 години по-малко.

И най-реномирани марки пълни с хербициди  

Германското списание „Фокус” публикува данни от тест на Института по околната среда в Мюнхен, който доказва, че 14 от най-любимите и реномирани марки немска бира съдържат хербицида глифозат. Това е препарат за растителна защита, който масово се прилага за борба срещу плевелите при зърнените култури . Така пестицидът попада в ечемика, респ. в бирата. Само че за българската бира няма подобни изследвания. Тя се прави почти наполовина с вносен малц, тъй като българският не достига, пише Марица.бг.

Глифозатът е активна съставка на още около 700 други хербицидни препарата.

Според изследвания още от 70-те и 80-те години на миналия век той е токсичен за бозайниците и причинява рак. Международната агенция за изследване на рака към Световната здравна организация (СЗО) цитира доклад от миналата година, според който има доказателства за връзката между глифозата и развитието на ракови заболявания, например рак на белите дробове.

Проблемът е световен. Изследвания в САЩ от 2015 г. показват наличие на това вещество в урината на 93% от американците. В Европа е подобно. Според по-старо  изследване, от 2013 г. , в организма на 44% от доброволците от европейски страни, дали проби, е открит химикалът. За България тестовете са показали, че една на 10 проби показва съдържание на глифозат. Всички изследвани живели в големи градове и никой от тях не е боравил директно с продукти, съдържащи глифозат в периода преди тестовете.

 Опасни оцветители в пластмасовите бутилки

Българите все по-масово купуват бира в бутилки от пластмаса. Причината е в евтинията на пивото, бутилирано в синтетика. В същото време световни изследвания буквално хвърлиха в шок учените от вредата на пластмасовите шишета. Особено бирените, в които има и вредни оцветители.

PET бутилките от 2, 2,5 и 3 л представляват една огромна купчина отпадък, който не се рециклира в България. Въпреки разделното събиране, все още завод за преработка на отпадъците не работи, а за капак за производството на една такава бутилка отива 7 пъти повече вода, отколкото е нейната вместимост.

Добре известно е, че за да можеш да продаваш големи разфасовки на ниски цени, е необходимо да правиш не само икономии от мащаба, но и компромис с качеството на суровината. Феновете на безалкохолните може би го знаят, но тези на бирата – не. Ако някой си мисли, че 3-те литра “-ско” са направени от специално подбрани сортове хмел, пресен малц и най-бистра изворна вода, са в дълбока заблуда. Хмелът се кара изсушен в огромни кораби от Австралия, малцът е всъщност царевичен грис, а производителят е огромен концерн, който бърка същата микстура на всички останали 5 континента.

А да пиеш бира от пластмасова бутилка, е все едно да правиш секс с надуваема кукла – сексът е пълна илюзия, вместо удоволствието да свалиш готиния младеж или красивото момиче в бара.

Коментари