Ето най-дълго женената двойка в България-Не e за вярване от колко време са заедно!

Отличието за най-дълго женената двойка у нас спечели семейство Мичеви, сключили брак на 6 септември 1950 година.

Церемонията по награждаването се проведе в навечерието на Деня на влюбените в Централния военен клуб в столицата.

Семейство Мичеви са заедно от 68 години. Тя със сини очи, той – сериозен и отговорен, все още влюбен в тези сини очи.

 Имат две деца, четири внука и три правнука.

Днес Ирина е на 92, а Димитър – на 88. Историята им е дълга. В нея има всичко – и сила, и дух, и борба, и болка, и страдание, и страх, и вяра, и надежда и много топлина и любов. Изминали са достойно по-хубавата част от своя път, а сега се крепят взаимно, много често се връщат назад в спомените си. Това им дава сила да продължат напред.По време на награждаването Димитър сподели различни спомени от времето на първата им среща и брака им с участниците на събитието.

„Нашите желания – да имаме челяд голяма – син, дъщеря, внуци и правнуци, зетьове и снахи. Бог ни я даде и сега сме 16 на брой. Водещо начало за нас беше да поддържаме хармония между физическата и духовната същност на човешкия живот. Дълбоко в себе си осъзнавахме, че животът не е даден само за проба. Не сме допускали да има в семейния ни живот надпревара между материални и морални ценности. Нашето богатство са обичната ни челяд и приятелите.

Днес от върха на достолепните си години оценяваме духовното си и физическо състояние като прилично за годините и взаимно продължаваме да си даваме кураж, като си казваме: „Имаме още сватби да сватбуваме, имаме още върхове да покоряваме“, сподели Димитър с участниците.

​В конкурса на Седмицата на брака тази година участваха 25 двойки от цялата страна, сред които семейства с 66 годишен брак.

Седмицата на брака у нас се провежда за седма поредна година. Тя е вдъхновена и е част от международната Седмица на брака, която се провежда ежегодно, по същото време, в над 23 страни по света.