Ще се шокирате тотално! Тези различни теории и прочити на историята могат да ви оставят с отворена уста

Зад почти всяко прословуто историческо събитие се крие общоприета теория. Много е вероятно обаче всичко, което се твърди, да е наложено от хора, които имат някаква изгода от това, пише obekti.bg, позовавайки се на BrightSide.Ето защо решихме да ви представим няколко алтернативни теории на известни исторически събития.

Това не ги прави непременно истински, нито пък са официално приети. Едно е сигурно обаче – определено провокират нашето въображение.

Три различни теории за потъването на „Титаник“

1) Една интересна теория твърди, че потъналият кораб не е „Титаник“, а „Олимпик“ – неговият близнак. Двойникът е построен една година по-рано и претърпява инцидент, без да има застраховка, която да покрие разходите. Именно поради тази причина White Star Line измисля измамата на века – „Олимпик“ да тръгне на път, под името на „Титаник“  (корабът е застрахован) и да инсценира злополука, за да получи застраховка. От компанията, естествено, имат план и за пътниците и за екипажа – те ще бъдат евакуирани от кораби, които ще ги следват. Но, това не се случва, защото старият „Олимпик“ потъва прекалено бързо, а помощта е закъсняла.

2) Според някои изследователи на „Титаник“ избухва пожар, преди да отплава в открито море. Съществува снимка, която подкрепя тази теория. Направена е в деня на заминаването на кораба, а на нея се виждат черни петна на мястото на въглищния бункер. „Пожарът продължи 5 дни, но той остана скрит, за да се запази доброто име на компанията – споделя в интервю Джон Дипли, пожарникар – Заради него външният корпус на кораба не можа да устои на натиска и се стигна до пропускане на вода и корабът започва да се пълни.

3) А какво ще кажете за теорията, според която „Титаник“ потъва заради известен древен египетски саркофаг. Той носел нещастие на всеки, който го докосне. Бил е продаден на колекционера лорд Кентървил, който го слага в багажа си и се качва на кораба.

Нови египетски открития

Годината на построяването на египетските пирамиди продължава да се разисква от учените. Може и да ви се струва странно, но разликата в датата варира от няколко века до 1000 години. Явно изследователите се разминават с някакви си хилядолетия. Казват, че Сфинксът е построен по времето на фараон Хефрен. Около 2500 г. пр. н.е. Но през 1857 г. в Гиза археолози се натъкват на плоча с текст. Нейният превод гласи, че фараонът заповядва да се възстанови Сфинксът, а не да се построи нов.

Нещо повече – дълбоките бразди по тялото на Сфинкса са се получили от ерозия (заради дъжд). По това време в Египет обаче не е имало дъждове от поне 8 хил. години. Това прави Сфинкса на повече от 8 хилядолетия.

Нападението на Пърл Харбър е било провокирано от САЩ

7 декември 1941 г. Япония атакува Пърл Харбър и въвлича САЩ във Втората световна. Съществува теория, според която Рузвелт е бил напълно нясно с факта, че ако иска да повлияе на световната история, то е необходимо да се намеси във войната. Естествено, американското общество е било на различно мнение. Ето защо Рузвелт провокирал Япония с ултиматума „Нотата на Хъл“. Той знаел, че след този документ ще последва нападение, защото авиаторите напуснали базата в деня на атаката.

Троя – път към сензацията

Според общоприетата теория Троя е разположен на турския храм Хисарлък. По-късно Хайнрих Шлиман открива този древен град. Колегите на археолога обаче се съмняват в откритието му. Те го наричат ловец на съкровища, а не истински учен.

Според алтернативните теории Шлиман се е стремял единствено към сензация. Той намира подобни древни руини и „погребва“ предварително закупени бижута. Музеите по света имат сериозни съмнения относно автентичността на намереното там съкровище „Приам“.

Майкъл Джексън инсценирал смъртта си

Голяма част от истинските фенове на Краля на попа вярват в тази теория, колкото и да изглежда странна тя. Според нея последната снимка на Майкъл Джексън е фалшифицирана, тъй като има различен цвят на кожата и не е ясно как може да си направи снимка през затъмнено стъкло на автомобила.

Другo, което се посочва, че човекът, който се обажда на 911, е много спокоен и дори не споменава името на Джексън, а казва само, че на „човека му е лошо“. Смята се, че записите на камерата в деня на смъртта му са изчезнали безследно. И още – няколко дни, преди да почине, Джексън е в чудесна физическа форма. Ковчегът му е затворен по време на погребението, а членовете на семейството му не скърбят за него. Няколко дни след погребението е намерен дневник, в който певецът говори за инсцениране на смъртта си. Няколко години преди да почине, звездата прекарва дълги периоди от време в Бахрейн (малка островна държава, разположена в близост до западния бряг на Персийския залив) . Той обожавал тази страна и е смятал да се премести там.

Хронологично объркване

Нютон е първият, който признава за проблеми с хронологията в своята монументална творба „Хронологията на древните царства“. Имало е доста обърквания, особено при общия брой на египетските фараони.

Жан-Франсоа Шамполион – основополагаща фигура в сферата на египтологията – открива името на фараона Шешонк I в Библията и слага началото на хронологията на Древен Египет. Това полага основите на хронология от порядъка на 3 века, която въобще не се отнася до Египет./blitz.bg